| | | |

Енергетиците отказват среща с министър Радев и Денков, АМ “Тракия” е блокирана край Стара Загора

Протестиращите миньори и енергетици продължиха и през нощта блокадата на магистрала “Тракия” при Стара Загора и при Прохода на Републиката.

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Вчера кабинетът се събра извънредно, за да гласува териториалните планове. Министърът на енергетиката ще отиде при протестиращите към 13ч. днес, а премиерът Николай Денков ще разговаря с тях утре в 16:00 ч. в Министерския съвет.

Блокадата продължава втори ден. Протестиращите, както и представителите на синдикалните организации, са категорични, че няма да присъстват на срещата с енергийния министър.

Хората искат до 2030 година въглищните централи да не бъдат затваряни, като това бъде разписано в документ от правителството, както и да започнат незабавни преговори с Европейската комисия, в които да бъдат включени синдикалните организации.

Протестиращите са категорични, че няма да отидат и на срещата с премиера Николай Денков, тъй като според тях тя е много закъсняла.

Те не са съгласни и с предложението да получат до 36 работни заплати, ако напуснат работа.

“Ние не сме излезли за подаяния, за заплати, за обезщетения, за помощи – искаме работа. Искаме достоен труд, достойно заплащане. Това, което смятам, че и досега сме го правили не зле в интерес на държавата и обществото”, заяви Стефан Стефанов.

“По Колективен трудов договор при едно съкращение работниците също получават някакво обезщетение, което го вземат при съкращаване. Тези заплати се дават според стажа на работника.

Един работник с по-малък стаж няма да вземе 36 работни заплати, ще вземе много по-малко.

А те заблуждават хората, че тези 36 работни заплати са за всички. И веднага ги изчисляват, че били 150 000 лв., това са глупости, защо заблуждават хората”, допълни Петър Петров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts