| | | |

Ето такъв ужас ще настане ако затворят ТЕЦ-овете! Никой не знае какво са предали в Брюксел

Спасяваме енергийния баланс на системата

Така президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов обясни пред БНР протестите на енергетици и миньори.

“В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие. /…/

Ако в 6 часа вечерта ТЕЦ-овете не произвеждат ток, изключваме и спираме да си светим. И тези хора няма с какво да си включат телефончетата, да им се заредят таблетчетата и не могат да отидат в бара да пият смутита.

Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? Това е големият въпрос.

Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема”, обясни той

За поканата за среща, отправена от премиера към синдикатите за този следобед, Манолов каза, че снощи нагласата е била категорично да не се отзоват на срещата.

Тази сутрин не забелязах голям ентусиазъм по отношение на промяна на тази позиция, добави той и посочи, че това все пак още не е крайното решение.

Според него да се води този разговор постфактум е нелепо.

Не можеш да загубиш нещо, което не си имал – така той отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв.

“Това, което сега на нас ни се предлага, е – вземете едни дребни пари и съсипете това, което имате.

Това е което ни се предлага – за 3 млрд. лв. да съсипем бъдещето за години напред, всъщност завинаги. /…/

Никой не знае какво са предали в Брюксел”.

“Тези хора си дават сметка какво ще се случи. Въпросът е как ще се случи. Около това е целият разговор и напрежение”, коментира синдикалистът в интервю за предаването “Неделя 150”.

Той е категоричен, че внасянето на плановете за справедлив преход трябва да се случат след широко обсъждане. Според него за 2 месеца тези обществени обсъждания е можело да се случат.

Управляващите всячески бягаха от това да чуят гласа на хората, смята той.

По думите му ,ТЕЦ-овете в България отговорят на всички технически изисквания. В сферата работят добре образовани и високо квалифицирани специалисти:

“Хората, които добиват въглища, те не копаят с кирка и лопата под земята, не са хора с лампички на челата”.

Манолов посочи, че пряко засегнатите биха били около 13-14 хил. души. Но около 120 хил. души ще пострадат от това, което ще се случи там, добави той.

“Докато тези хора умуват какво да правят, всички знаем колко е къс пътят до самолета. Тази опасност не трябва да я пренебрегваме, а тя е опасност номер 1”.

Димитър Манолов направи паралел с миналото:

“Нещо такова се случи и с “Кремиковци”, но там беше по-брутален подходът. Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в “Кремиковци”, и ще видите пустиня. Същото нещо ще се случи и тук”.

Тук става въпрос за закриване на един цял отрасъл по държавна инициатива, подчерта още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts