| | | |

Васил Терзиев е от червен, та червен сой. Ето на кое комунистическо величие излезе,че е племенник

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев е племенник на Петър Младенов, който бе дългогодишен министър на външните работи по времето на Тодор Живков.

снимка: Архив

Шокиращата новина съобщи БГНЕС.

Жителите на малкото селце Тошевци във Видинско с вълнение следят кметската битка в София. То е известно с това, че е дало на българската политика Петър Младенов, който през ноември 1989 г. замества Тодор Живков като председател на Държавния съвет на Народна Република България.

Самият Васил Терзиев също е разказвал за селцето във Видинско, където ходил като дете.

Това е родното село на майка му – Иглика Цекова. Нейният баща Цеко Цеков е първи братовчед на Петър Младенов.

Бащата на Петър Младенов – Тошо, е партизанин и в негова памет родното му село Урбабинци е прекръстено на Тошевци. А сестра му Йордана е баба на Иглика Цекова (Терзиева по мъж), майка на кандидата за кмет на София Васил Терзиев.

Кариерното развитие на Иглика Цекова в Министерството на външните работи става именно по времето на Петър Младенов като министър. Последният е назначен за министър на външните работи на 35 години по лично настояване на Живков.

Бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев заяви, че високопоставени служители на ДС са били не само бащата и дядото на Васил Терзиев, но и неговата майка.

Иглика Цекова Терзиева е офицер в Шести отдел на Първо главно управление на ДС. Това е информационният и аналитичен център, в който постъпва цялата секретна информация от всички структури на ДС и МВР в страната.

Години наред майката на кандидат-кмета на ПП-ДБ е разполагала с достъп до свръхсекретна и важна информация, до която не са допускани случайни лица.

Дядото на Васил по майчина линия Цеко Вельов Цеков (първи братовчед на Петър Младенв) е кадрови служител на МВР – Видин.

Петър Младенов остава в историята ни със скандалната си фраза „по-добре танковете да дойдат“, изречена по време на големия протест на 14 декември 1989 г. пред Народното събрание. Тогава над 20 000 души искаха отмяната на член 1 от комунистическата конституция, според който цялата власт беше в ръцете на БКП.

Макар и произнесена на 14 декември 1989 г., репликата стана известна по време на предизборната кампания на СДС в лятото на 1990 г. като част от клип, изготвен от режисьора Евгени Михайлов.

Самият Младенов твърдеше, че не е казвал “по-добре танковете да дойдат”, а “по-добре Станко да дойде” (става въпрос за бившия министър-председател Станко Тодоров).

Никой обаче не му повярва, а последващите експертизи показаха, че Младнов е казал именно “по-добре танковете да дойдат”.

След излъчването на клипа избухнаха протестите, известни като “Градът на истината” – стотици палатки пред сградата на президентството. По време на “Градът на истината” беше осъществен палежът на Партийния дом – една от спорните и неразгадани случки в най-новата ни история.

Александър Терзиев – бащата на Васил е бил офицер от ПГУ, който е работил в посолството ни в САЩ под прикритие.

От 1952 до 1976 г. шеф на Трето главно управление е Васил Терзиев – дядото на кандитат-кмета на София от ППДБ.

“В Държавна сигурност „не всички са били еднакви, не всяка структура е била мракобесна… Много от хората, които са работели в тези структури… се грижат за интересите на държавата по различен начин“ –

Това обяви в едно от последните си интервюта Васил Терзиев, с което предизвика острата реакция на Иван Костов.

“Те това говореха – че не са всичките лоши, че има добри и лоши. И накрая “лошите” излязоха явочниците и вербуваните хора, а офицерите се изпокриха и станаха капиталисти.

Това за мен е много неубедително. И знам, че хората, които говореха така, са основната спирачка за незавършването на българския преход”, коментира бившият син лидер.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

колаж: Архив

Similar Posts