| | | |

Радев: Няма пряка опасност за националната ни сигурност НА ЖИВО

В резултат от докладите на службите към момента няма пряка опасност за националната сигурност на страната

Това каза президентът Румен Радев след консултативната среща в президентството.

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев,

заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Той подчерта, че остава в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска.

Държавният глава поздрави българското правителство за бързата реакция за връщане на нашите сънародници от Израел. “Завършването на тази операция остава приоритетна задача”, категоричен е Радев.

Искам да поздравя правителството за бързата реакция – завръщането на нашите сънародници от Израел, заяви Румен Радев след заседанието на КСНС на “Дондуков”2.

Обединихме се от позицията, че няма пряка заплаха за националната сигурност на страната, но остават в сила мерките за превенция на риска, заяви Радев.

Ескалацията на въоръжения сблъсък между Израел и Хамас и въвличането на нови участници засилва риск от засилени миграционни потоци към страната ни и риск от проникване на терористични оганизации.

Анализите показват все пощироко прилагане на продукти, позволяващи нови способи на военни действия водещи до асиметрични ефекти, каза Радев. „

Това откроява дефицит от способности на националната сигурност, както и възможност да се противодейства на тези заплахи, подчерта Радев Новите предизвикателства изискват анализ, добави той.

Те налагат и придобиването на нови способности, които да са адекватни на тези съвременни заплахи, заяви президентът.

Изисква се повишена мобилност и технологично обновяване на службите, подчерта Радев. Трябва да работим с нашите партньори за още по-голяма подкрепа, добави той.

Анализът на съвременните конфликти открои тенденция на прилагане на евтини технологични решения, които дават асиметрично предимство. Все по-широко се прилагат всякакъв вид дронове за наблюдение, разузнаване, не можем да си позволим да изразходваме колосални средства, без да гледаме технологиите на бъдещето, заяви Радев.

Трябва да се насочим към нискобюджетни проекти, които да ни дават информационно предимство, каза президентът.

Трябва да се спре пресичането на отлив от кадри, мотивация и професионалната подготовка, заяви държавният глава.

Той заяви, че тази среща не е последна, а е само началото.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts