| | | |

Българин, избягал от „Хамас”: Мислехме, че сме видели всичко, но такова нещо не сме си го и представяли

„От 25 години сме в Израел, мислехме, че сме видели всичко, но такова нещо не сме си го и представяли”

Това разказа пред NOVA Ивайло Панчев.

Той и семейството му са успели да избягат от терористите от „Хамас”, като в момента са в Тел Авив при приятелско семейство.

Всичко започва със сирени и ракетна атака.

„Влязохме в бомбеното укритие в нашата къща. Бяхме 6 човека. Дъщеря ми е офицер в армията и за наш късмет беше с нас. Започнахме да чуваме стрелба.

След около половин час може би, разбрахме, че тактиката им е била да отвлекат вниманието с много изстреляни ракети, да се разруши граничния кльон и след това да се влезе с пикапи и мотори.

Ние сме на 4 км. Това значи, че с мотор или кола могат за 3-4 минути да стигнат до нас”, разказа Ивайло Панчев.

„Ние живеем в кибуц, първа къща сме. Ако не беше намесата на нашата група за бързо реагиране, щяхме да сме първи”, разказа още той.

От техния кибуц има един убит и двама ранени.

„И един вероятно отвлечен. Намериха колата му на едно кръстовище, изоставена, цялата изпръскана с кръв. Нямаме данни дали е жив”, каза Панчев.

Той обясни, че групата за бързо реагиране е съставена от запасняци в армията, членове на кибуца, хора на около 50-60 години. Тяхната задача е да задържат първата линия, докато армията пристигне. Отрядът е доброволен, съставен от около 15-16 души.

На помощ в този ден са се притекли и техни близки, войници, прибрали се за събота и неделя у дома.

„Доколкото разбрахме са удържали на престрелка срещу над 60 човека. Близо 4-5 часа са удържали линията”, разказа Ивайло Панчев.

Той и семейството му са били в затворени в укритието около 7-8 часа, докато не им кажат, че армията е влязла.

„Проверяваха всяка къща една по една, да не са се укрили терористи.

Вечерта в събота имаше прозорец за евакуиране, но не го хванахме, защото приготвяхме вечеря за войниците, които са дошли. Имаше опасност за нова атака и ни забраниха да излизаме.

В неделя сутринта се организирахме, имаше ескорт от войници, които евакуираха почти целия кибуц.

Логистиката беше сложна, стигнахме до вратата на кибуца, но ни върнаха към бомбено укритие, защото мислеха, че има заплаха от атака с дронове”, разказа Панчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts