| | | |

ШОК! Уличиха министър на ПП- ДБ в корупционна схема за 30 млрд. лева

“bLion е проект за близо 30 милиарда лева, а реализацията му зависи само от едно нещо – Земята на Мини Марица изток, която е 250 км2! Затова ПП правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо”

Това заяви депутатката от ИТН Павела Митева в дебатите по вота на недоверие за провал за правителството в сектор енергетика.

“Защо им е толкова земя ли? Идеята им е да произвеждат 380 000 тона зелен водород на година от който 180,000 т/г да бъдат за износ. За реализирането са необходими 15 млрд. евро.

Проектът предвижда изграждането на 5.5 GWp (Гигават пико) солари до 2028г. и удвояването им до 10 GWp до 2033г. Това е лудост”, каза още Митева.

“Миньорите изхвърчат на улицата; всички централи минават на газ; всички ние отново плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият проект е на кого? На Министър Румен Радев”, заяви депутатката от ИТН.

Ето какво още каза Павела Митева по темата:

За първи път за проект bLion е дадена информация в националната пътна карта – Водородно бъдеще за България, разработена от Министерството на иновациите и растежа (МИР), докато министър е Даниел Лорер, разбира се.

На 30.03.2022 година, на семинар отново е представен проект bLion, като един от основните такива в България и най-голям в Европа. Представен е от германски политик и член на ЕП.

През май 2022 година, сегашния Министър на енергетиката, в качеството му на зам. председател на Асоциацията на Индустриалния Капитал в България (АИКБ) е представил инвестиционния проект за 15 млрд. евро (bLion) пред германски бизнес, тогава като част от делегацията, която е на посещение в Берлин.

Същевременно към МИР в средата на 2023 година, е подадено заявление за финансиране на малка водородна долина на територията на община Стара Загора – ZAHYR.

На стр. 5 от документа е представено следното „ZAHYR е пилотен проект, който се разглежда като първа стъпка към широкомащабно внедряване на водородни технологии като реализация на по-големия проект bLion.

Проектът bLion е определен като стратегически в проектите на териториалните планове за преход за региона на Стара Загора“. В последната версия на ТПСП на стр. 27, Стълб 1, т. 5 отново е посочено „Примерен интегриран широкомащабен проект по тази схема е проектното предложение на bLion за Зелена водородна долина, представено и обсъдено с Hydrogen Europe.“

От всичко изброено може да се направи еднозначен извод, че терените на Енергиен Комплекс Марица Изток са отредени за този проект и колкото по бързо се затвори комплекса, толкова по бързо ще започне реализацията.

Един от основите проблеми при реализирането на такъв мащабен проект е наличието на голям воден ресурс.

Ако се цели използването на водите от язовир Овчарица, то той е с много малък обем от 62 млн.м3, а също така е обявен за защитена зона в рамките на НАТУРА 2000.

Не без значение е и цената на произвеждания водород, като в момента цената е Европа се движи между 4-8 евро за кг, която се явява изключително висока като стойност.

Тук е без значение, кой стои зад тези планове за изграждане на проект bLion, но прозира тоталното безхаберие на тези които искат да затрият енергетиката на държавата и да оставят значителна част, даже почти цялото население на страната да се чуди от къде да взема пари, за да си плаща сметките за ток.

Всички тези действия и бездействия на управляващите, водят до не ефективно функциониране на системата и от нетен износител се превръщаме в нетен вносител.

И не, колеги от ИТН, не става въпрос само за парите от ПВУ, става въпрос за още 30 милиарда.

Единственият извод, който имам след схемите ви за милиарди, с прякото участие на действащия министър на енергетиката Румен Радев е ОСТАВКА! Веднага!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts