| | | |

Почна се! Нетаняху отиде на границата с Газа и обяви: Всички сме готови!

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети израелските войски, струпани на границата с ивицата Газа, а кадри от тази среща бяха публикувани на страницата X (бивш Twitter).

“С нашите бойци в ивицата Газа, на фронтовата линия. Всички сме готови”, написа Нетаняху в коментар към публикацията.

Нетаняху също посети кибуците Беери и Кфар Азза, двете гранични общности, които бяха най-тежко засегнати от атаката на Хамас.

Според отделно съобщение на неговия офис, Нетаняху е казал на пехотинците, намиращи се на границата на Газа: “Готови ли сте за следващия етап? Следващият етап идва”, съобщава Би Би Си.

Съобщава се, че продължава натрупването на израелски военни сили по границата с Ивицата Газа в очакване на сухопътно настъпление.

Час по-късно израелската армия заяви, че започва широкомащабни удари по обекти, които принадлежат и се използват от терористичната организация Хамас.

Междувременно израелската армия, която препоръча днес на населението на град Газа да не губи време и да побърза с евакуацията, удължи прозореца за това от 10 до 16 часа.

Хората в анклава бяха са призовани да напуснат домовете си и да поемат към южната част преди началото на сухопътното настъпление, като пътищата на север вече са блокирани.

Говорителят на армията Ричард Хехт заяви: “Знаем, че ще отнеме време, но препоръчваме на хората да не чакат.”

Много експерти, както и неправителствени организации заявиха, че даденото време за евакуация не е достатъчно.

Близо милион палестинци вече са напуснали домовете си в ивицата Газа след атаката на Хамас, по данни на ООН.

Въоръжената групировка “Хамас”, която управлява ивицата Газа от 2007 г., отхвърли призива за евакуация.

“Нашият палестински народ отхвърля заплахата на окупационното ръководство и призивите му да напуснем домовете си и да избягаме на юг или към Египет”, повтори изявлението си от вчера “Хамас”.

Американските власти призоваха своите граждани в Газа да отидат до контролно-пропускателния пункт “Рафа” на границата с Египет. Този единствен граничен пункт от ивицата Газа, който не е под контрола на Израел, беше затворен след атаката на Хамас срещу Израел преди една седмица.

По данни на Wall Street Journal в ивицата Газа живеят между 500 и 600 американски граждани, а по-рано Кайро и Вашингтон се договориха контролно-пропускателният пункт Рафа към Египет да бъде отворен за кратко време.

Стотици хиляди палестинци са избягали от северната част на Ивицата Газа след предупреждението на Израел вчера, че цивилните трябва да се преместят на юг в рамките на 24 часа.

По колона с бежанци обаче днес бе нанесен удар, в резултат на който загинаха най-малко 12 души, сред които и деца.

Според първоначалната информация шосето Салах ал-Дин, където се е случил взрива, е било препоръчано от израелските военни като безопасен маршрут, въпреки че в официалното изявление на израелските военни бяха посочени два маршрута – шосе Далдул и Ал-Сана.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Х/ Бенямин Нетаняху

Similar Posts