| | |

НА ЖИВО: Молитва за мир в Софийската синагога

В 13:00 часа днес в Централната Софийска синагога започна Молитва за мир

Организацията на евреите в България “Шалом” организира молитва за мир в централната Софийска синагога.

Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел, и е насочено към изразяване на солидарност и съпричастност към жертвите и техните семейства, както и призив за мир в региона след безпрецедентната терористична Атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

На церемонията присъстват президентът Румен Радев, министърът на външните работи Мария Габриел, председателят на НС Росен Желязков, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на институциите, дипломатическия корпус, депутати, общественици и др.

“Използвам случая да благодаря на българския народ, на политиците и общественици, които изразиха своята безусловна подкрепа към народа на Израел и остро осъдиха терористичното нападение през миналата седмица”, заяви Александър Оскар – председател на “Шалом”.

“В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на “Хамас” срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви”, каза президентът Румен Радев по време на молитвата за мир.

Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят, добави държавният глава.

“Ние, българите, наричаме много народи приятелски – такава е нашата, изкована с хилядолетия, ценностна система, но еврейският народ за нас, българите, е братски”, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Организатори на събитието са Организацията на евреите в България “Шалом”, Централния Израилтянски духовен съвет, Федерацията на ционистите в България, Организацията на приятелите на Израел в България “Негев” и Офиса на Американския еврейски комитет в България

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts