| | | | |

Депутати се събират извънредно, ще установяват има ли манипулации с машините и връзка с Алексей Петров

Във вторник, 17 октомври, депутатите от Временната комисия за сигурността на машинното гласуване ще изслушват влогъра Станислав Цанов.

В заседанието е предвидена точката заради казусът с популярно видео на Цанов, в което той твърди, че е бил следен и заплашван от покойния вече Алексей Петров.

Според записи на Цанов бизнесменът го е предупредил да не се занимава с проверки за евентуални манипулации в софтуера на машините.

Видеото, в което Цанов описва сблъсъка си с Петров, беше пуснато почти месец след атентата от 16 август, при който основателят на “Лев инс” беше убит.

За предстоящото изслушване на влогъра пък стана ясно още при сформирането на временната комисия.

По време на работата си депутатите ще изискат и изготвените доклади във връзка със сигурността на машинния вот от ЦИК, “Информационно обслужване”, ДАНС, доклади от външни експерти, работещи към ЦИК, и от Министерство на електронното управление.

Припомняме още, че временната комисия за сигурността на машинното гласуване беше създадена на 21 септември по искане на БСП, като се състои от 12 души.

В нея участват Радомир Чолаков и Александър Ненков (ГЕРБ-СДС), Божидар Божанов и Явор Божанков (ПП-ДБ), Деян Николов и Даниел Проданов (“Възраждане”), Йордан Цонев и Хамид Хамид (ДПС), Иван Иванов и Георги Свиленски (БСП), Тошко Йорданов и Станислав Балабанов (ИТН).

Народното събрание не успя да избере председател на комисията, поради което заседанията ще се водят от председателя на парламента Росен Желязков.

Две седмици до местните избори

Още в началото на предизборната кампания за местните избори на 29 октомври пък стана ясно, че нови маши за гласуване няма да се купуват.

Към момента ЦИК разполага с общо 12 837 машини, а шефът на ЦИК Камелия Нейкова подчерта, че абсолютно всичко, което пожелаят депутатите относно машинното гласуване, може да бъде проверено.

Според нея няма нищо лошо да бъде създадена временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около машинното гласуване.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

колаж: Интернет

Similar Posts