| | | |

Експерт по борба с тероризма хвърли бомба: Знам коя е похитената от “Хамас” българка. И българските служби знаят

Случващото се в Израел и Газа е събитие, което ще промени генерално онези процеси, които протичат в Близкия изток през последните години. Може би ще промени съдбата на някои политици в региона, включително и на някои държави.

снимка: Архив

Това каза пред БНР Славчо Велков, експерт по борба с тероризма. Той сподели, че поддържа постоянни контакти със свои колеги в района на конфликта – от Газа и в Западния бряг.

“Този конфликт е без прецедент, откакто съществува израелско-палестинският конфликт и откакто в същинския Близък изток текат процесите на противопоставяне и всичко се върти по спиралата на насилието”, смята той.

По думите на експерта, докато президентът на САЩ Джо Байдън и други световни лидери са в региона, няма да има сухопътна операция на Израел в Газа.

Славчо Велков подчерта, че “усилията на международните лидери са сериозен опит за решаване на конфликта по дипломатически път”:

“Конкретиката трябва да бъде насочена по-скоро към предотвратяване на хуманитарната криза. Към отваряне на пътя на египетските конвои с провизии и помощи към Ивицата Газа и отваряне на ГКПП “Рафах” за потока от хора, които искат да напуснат Газа в посока на Египет.

В това число и представители на 19 нации, неправителствени и други организации, включително и такива на ООН”.

Според него решаването на конфликта зависи от двете страни, но “към момента от това ще има ли активни бойни действия на Израел, или – не”.

“Всичко е въпрос на сложна дипломатична игра, от която не могат да бъдат изключени Израел и “Хамас”, която не е със статут на държава, а е организация, призната от САЩ и ЕС за терористична, но от други държави не е”, коментира експертът по борба с тероризма.

Той изказа съмнение, че “Хамас” може да бъде унищожена напълно, каквато е заканата на Израел.

Във връзка със сигурността в България той изказа мнение, че част от миграционния поток от региона на Близкия изток към Европа може да мине през Турция през България и така могат да проникнат “лица и групи, които не са добронамерени към България и към Европа”.

Славчо Велков съобщи, че има информация и може да потвърди, че българката, спомената в публикация на “Уолстрийт джърнъл” за похитените хора от “Хамас”, има двойно гражданство – българско и израелско и е около 50-годишна:

“Преди да бъде похитена от кибуца, тя се е обадила на майка си. Т.е. службите знаят коя е тя, знаят телефона ѝ, знаят и майка ѝ коя е. Но по обясними съображения за сигурност на тези лица, не се съобщават имената им. …

В Министерството на външните работи на държавата Израел и в една от службите има пълен списък на всички похитени”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts