| | | |

И “Възраждане” заподозряха шашми с машините, зоват симпатизантите си да….

Приключи процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване на местните избори. Процедурата премина успешно.

Това съобщи на брифинг Ангел Петров, главен секретар на Министерството на електронното управление (МЕУ).

„Експерти на Централната избирателна комисия, на база на предоставения от нас софтуер, който получихме по-рано от тях, генерираха по доверен начин софтуера, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване.

Софтуерът е заключен с ключ, а този ключ е генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК. След инсталирането на машините, те се заключват“, уточни той.

Петров увери, че генерираният хеш код на машините за гласуване ще бъде публичен, както и ще бъде изписван на всяка разписка и на бюлетината от машинното гласуване.

„Хеш кодът е уникален. Той е гаранция, че софтуерът, който е инсталиран на всички машини, е абсолютно идентичен и еднотипен.

Кодът ще бъде публикуван и на страницата на ЦИК, както и на страницата на Министерството на електронното управление“, допълни още Петров.

От министерството увериха, че поддържат непрестанна комуникация с ЦИК, за да се гарантира правилното и гладко протичане на процеса.

„В момента ЦИК подготвя фалшификация на изборите. В петък се разглежда изходния код на машините. Бяхме подали искане наши експерти да присъстват там, но бяхме уведомени половин час по-рано, за да не можем да присъстваме“, каза в предаването „Лице в лице“ кандидатът за кмет на София на „Възраждане“ Деян Николов.

„Призовавам хората да гласуват с хартиени бюлетини, защото машините са фалшифицирани“, посочи той.

„В момента се извършва едно бутафорно представяне на изходния код на машините“, подчерта кандидатът за кмет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts