| | | |

Министерство сигнализира за проблеми с машините за гласуване

Една седмица преди провеждането на местния вот са установени липси на „информационни активи“ в машините, с които ще се гласува. Тези липси са установени при удостоверяване на съответствието на машините, предаде БГНЕС

Агенцията се позовава на писмо от Министерството на електронното управление, изпратено преди няколко дни до председателя на ЦИК Камелия Нейкова, с копие до председателите на Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

В него се посочва, че при внимателния преглед на т.нар. Техническо устройство за машинно гласуване /ТУМГ/, което ще бъде използвано при провеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., са установени редица липси:

-машините за гласуване на са оборудвани с акумулаторни батерии;

-флашките не съдържат необходимата за извършване на удостоверяване информация;

-липсват одобрени образци на бюлетина, визуализирана върху екрана на машината, както и на разпечатана бюлетина от машинно гласуване;

-не са получени тестови данни в реален образ на бюлетината, идентични с тези, които ще бъдат използвани на изборите на 29 октомври 2023 г.

Посочените по-горе активи трябва да бъдат предоставени възможно най-бързо от ЦИК предвид съкратените срокове за удостоверяване на съответствието, пишат от министерството.

От ЦИК съобщиха, че всички технически пособия са предоставени на Министерството на електронното управление.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts