| | | |

Голям СКАНДАЛ: Показаха ДОКУМЕНТИ как с 300 млн. лева Асен Василев фалира общините и пълни дупки в бюджета

Когато Слави Трифонов каза, че „Има такъв народ“ излизат от правителството, защото Асен Василев е вреден финансов министър, много хора пропуснаха това покрай ушите си. Мина доста време. Време, през което цените нараснаха няколко пъти

снимка: Кадър

Това съобщава Тошко Йорданов, цитиран от “Труд”.

Който не вярва, нека просто влезе в който и да е магазин или да отиде на който и да е пазар. Или пък да си извади сметката за тока, сметката за парното, сметката за водата от преди година и половина и да се „зарадва“ на разликата.

Същият този Асен продължава да бъде финансов министър. И бюджетът, тоест парите на държавата, продължават да се топят.

Простичко казано, държавата няма пари.

Асен Василев в момента има сериозен проблем. Не може да събере парите, които е обещал. А не може, защото си заложи приходи, които не съществуват.

Просто излъга. Излъга на хартия. Но реалността не е на хартия и сега изостава със събирането на ДДС, с приходите от митниците…

И какво прави според вас? Ще ви кажа. Започва да изисква пари от общините, от вашите градове и села, които те нямат. И това ще ги фалира.

Ето ви първата схема.

В края на месец септември в министерски съвет са привикани повечето кметове. Там им е дадено за подпис следното споразумение (вижте документ номер 1).


Става дума за проектите, които всяко населено място има да изпълнява – ремонт на ВиК, на улици, на училища, на болници и т. н. Проекти, които са одобрени от държавата и правят всеки град или село по-удобен и по-здравословен за живеене.

Това са пари по така наречените „капиталови разходи“ – разходите за правенето на вашите водопроводи, улици, болници.

Вижте в този документ чл. 1, ал.1, т.1 и т.2. Там са описани условията за трансфер на паричните средства от МРРБ към общините.

Обърнете внимание на срока за изпълнение в чл 1, ал.1, т.1 до 30.10.23 г.

Тоест за един месец трябва да се направи това, което заради липсата на пари от държавата, не е направено 9 месеца.

Още по-отвратителното е, че на кметовете, след като подписват този документ, от министерството не им го дават, а започват да им го пращат по пощата с две седмици закъснение!!!

Тоест от един месец вашите кметове имат време само две седмици. Това е срок, който никой кмет в България не може да изпълни.

Защо се прави това? Ами защото, ако не се изпълни, а то е невъзможно, парите няма да бъдат дадени от Асен Василев и ще му останат в бюджета.

Напомням, че това са вашите пари за вашите улици и ВиК инфраструктура.

А това са приблизително 300 000 000 (триста милиона!!) лева.

Триста милиона за българските градове, които той няма да даде, както е по закон, а ще си ги остави да пълни дупки в бюджета заради собствената си безпомощност.

А, да…. А вие ще си останете с разкопани, започнати и недовършени улици и канализация.

Но, както се казваше в една реклама – това не е всичко!

(Вижте документ номер 2).


Това писмо-образец е изпратено до всички общини, получили „БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ“ от ПУДООС за реализиране на проекти като водопроводни и канализационни мрежи, рекултивиране на сметища и други.

Всички тези проекти са реализирани изцяло, разплатени на 100% и въведени в експлоатация в отминал период. Например още през 2019 г.

И сега в чл.83 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. е заложено всички тези общини, получили „безвъзмездна финансова помощ“ за отминал период, да възстановят данък по ЗДДС в срок до 30.09.2023 г.

Опирайки се на това, Асен Василев изисква от общините с вече направени улици, канализации и така нататък да върнат на бюджета ДДС по тези вече НАПРАВЕНИ проекти.

Основен принцип в правото е, че всеки закон, какъвто и да е той, действа от тук нататък след приемането му, а не със задна дата! Тоест това искане е напълно противозаконно.

Въпросът е: откъде кметовете ще намерят милиони за ДДС по вече направени проекти?

Отговор – от никъде. Ако пък вземат заем, общините фалират.

Защо се прави това? Защото финансовият „титан“ Асен Василев е сгафил с бюджета.

Това са само два от примерите, които ясно показват, че колкото по-рано си замине този финансов министър и това вредно правителство, толкова по-добре за държавата!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts