| | | | |

Гръмна нов скандал: “Сиела” пробва да изнесе машините без разрешение

За пореден скандал, свързан с машините за гласуване, извести сайта “Епицентър”.

Според медията, към 20 часа, след края на заседанието на ЦИК, което взе решение гласуването да бъде с хартиена бюлетина, се получава писмо от “Сиела” – фирмата, собственик на машините.

От него става ясно, че по всички направления за страната, без София, са излезли конвоите с машините за гласуване и са потеглили за областните центрове, въпреки решението, че гласуването ще е с бюлетина.

Към този час само в Перник са били доставени, другите са били на път. Скандалното е, че ЦИК изобщо не е давала разрешение машините да излизат от склада.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова веднага е свикала ново заседание на ЦИК.

На него се приема решение, с което дават указания на МВР да върнат всички машини незабавно в склада и да ги приберат до 24:00 часа тази нощ.

Както е известно, Централната избирателна комисия възложи на “Сиела Норма” АД да извърши дейностите по техническото осигуряване на машинното гласуване в изборите за местна власт на 26 октомври 2023 г.

Тази години “Сиела Норма” поиска 3 милиона лева повече от максимално определената от ЦИК по обществената поръчка, свързана с машинното гласуване на предстоящите местни избор.

Отначало ЦИК не прие предложената цена и на два пъти поиска нови ценови предложения от “Сиела Норма”.

В резултат на преговорите участникът намали първоначалната цена само с около 200 000 лева.

Окончателното предложение на “Сиела Норма” за първи тур е 7 397 975 лева, като цената за втория тур ще се определи на база реално извършени дейности пропорционално на броя секции, в които ще има втори тур, обясни заместник-председателят на Комисията Емил Войнов

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts