| | | | | |

ДАНС: Руският журналист е напуснал България днес

Кореспондентът на в. “Российская газета” Александър Гацак е напуснал България днес след като ДАНС издаде заповед за отнемане на правото му на пребиваване в България, експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз.

Александър Гацак снимка: Интернет

Наложените му принудителни административни мерки са заради “дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България”, посочват от ДАНС.

На 29.09.2023 г. Гацак е призован за връчването на заповедта по надлежния ред в „Дирекция „Миграция” на МВР, а по-късно – в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България, посочват от агенцията.

В тази връзка от Държавна агенция „Национална сигурност” е потърсено съдействие от Министерството на външните работи на Република България.

Лицето е напуснало територията на Република България на 01.11.2023 г.

За казуса стана ясно след вчерашна публикация на “Российская газета”, последвана от реакция на руското министерство на външните работи.

В “Телеграм” говорителят на ведомството Мария Захарова написа, че Русия ще предприеме ответни мерки на действията на българските власти.

Държавна агенция „Национална сигурност” изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности.

Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение, посочват от ДАНС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts