| | | |

Кирчо скочи на Радев: Можеше да избере Андрей Гюров, той нямаше да откаже

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” Кирил Петков обяви в ефира на БНР, че не е вярна тезата, че ако Димитър Главчев не бе приел да стане служебен премиер, държавата е щяла да изпадне в конституционна криза.

По думите на Петков, ако подуправителят на БНБ Андрей Гюров бе избран от държавния глава, той е нямало да откаже и то не защото иска да бъде премиер, а защото щял да си поеме отговорността към Конституцията и към България.

Това твърдение влиза в противоречие със заявеното от президента вчера, който посочи, че единствен Димитър Главчев се съгласил да поеме отговорността да състави служебен кабинет.

На припомнянето, че Андрей Гюров бе председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, Петков не отрече този факт, но използва случая да подчертае колко е важно институциите и регулаторите да се пълнят с непартийни хора.

“Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора. Конституцията работи добре като формат, но в завзетите институции в момента този формат беше много труден”

Той припомни, че в споразумението, което от ГЕРБ-СДС отказали да подпишат, било записано, че при всички назначения в институциите не трябва да има политически квоти.

По отношение на предстоящите евроизбори Петков отбеляза, че от “Продължаваме промяната” задължително ще се явят заедно с “Демократична България”, тъй като са видели, че профилът на избирателите им е един същ.

Водач на общата листа ще е Никола Минчев. Кирил Петков бе категоричен, че той и Асен Василев няма да се включат като кандидати за евроизборите, защото ще останат на кораба и няма да избягат.

По отношение на предсрочните парламентарни избори Кирил Петков посочи, че основното послание към потенциалните избиратели ще е, че те могат да им дадат силата, с която от ПП-ДБ да извършат необходимите реформи и да подобрят живота им.

Петков определи номинираният за служебен премиер Димитър Главчев като кандидат на ГЕРБ и посочи, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като неутрален.

“Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори – това ще бъде пълно безобразие.

Ще го познаем Димитър Главчев по делата – да видим сега кои ще са кандидатите. Много се надявам да не се играе играта скрити зависимости – незнайни лица.

Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели”, коментира съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts