| | | |

Андрей Райчев: ПП-ДБ всеки ден се събуждат с мисълта, колко изключително неприятен им е съюза с Борисов

В страната битката беше кметска, в София – политическа. Това са различни реалности.

Това коментира в предаването „Здравей България” по NOVA социлогът Андрей Райчев.

Според него в страната ГЕРБ е с огромен резултат от около 500 000 гласа. Това сочат данните от гласуването за общински съветници.

„ДПС е втора с около 280 000,

БСП е с близо 200 000 гласа в страната. Това е голям успех за партията.

ПП са четвърти”, обясни Райчев.

По думите му има политическо разместване.

„Поведението на „Възраждане” се оказа ключово на тези избори. Те очакваха ръст, но имат спад. Реагираха на този спад срещу Григорова и не я подкрепиха. Това е политическа грешка.

„Възраждане” не се адаптираха към новата ситуация и се разсърдиха на Григорова”, добави социологът.

Той уточни, че общата политическа картина няма да се промени скоро. „За ПП-ДБ съюзът с Борисов е много неприятно нещо”, добави Райчев.

Според Димитър Ганев това, което се е случило в София и победата на Васил Терзиев е показала радикална промяна по принцип.

„ГЕРБ е лидерска парти, а Борисов си дава сметка, че в тази ситуация много ходове за напускане на управляващото мнозинство няма.

Той ще продължи да чака ПП-ДБ , които носят основата отговорност от кабинета, до момента на ротацията. Тогава ще може да поиска различен баланс в рамките на мнозинството, но не и да го събори или да предизвика нови избори”, каза Ганев.

По думите му Ваня Григорова е постигнала целта си.

„Тя набра огромен политически капитал, който вероятно ще бъде използван в хода на следващите няколко месеца за евентуален проект в лявото пространство, което и без това е доста запушено около лидерството на Нинова”, каза Ганев.

„Григорова има два вида гласове – червените гласове за новото ляво, това са 20%. До тези 40 и няколко процента, които набра, е протестен вот.

Част е герберски и на „Възраждане“, но едно е да подкрепи лидерът, едно е да не те подкрепи“, каза Райчев.

Според Димитър Ганев Костадин Костадинов е видял Григорова като конкурент след първия тур. Тя влиза в неговото поле.

„Възраждане навсякъде игра партийно – издига човек от партията. Никъде не се направи мажоритарна кампания, навсякъде беше човек от структурите. Това на местния вот не работи“, обясни политологът.

По отношение на вота в София той коментира:

„Тук вече не съществува това комунистическо-антикомунистическо. Хората, които са гласували за Васил Терзиев са предимно хора между 18 и 40, които не се вълнуват от този въпрос.

Става дума за феномен, който се случва във всяка централно и източноевропейска столица“.

„Формациите, които подкрепят Васил Терзиев, са много повече либерални, отколкото с етикет десни“, допълни той.

По отношение на политическата конфигурация Андрей Райчев посочи, че едва ли ще има големи размествания след местните избори:

„ И да има малки земетресения, голямо не може да има. Картината не може да се промени до края на войната. Дотогава всички наши съюзници ще ни казват: „Стойте стабилно!“.

„Борисов вероятно си дава сметка, че много ходове за напускане на мнозинството и смяната на кабинета няма. Ще продължи и ще стои да чака ПП-ДБ, които носят основната отговорност за този кабинет и понасят най-голямата щета, 4 месеца до момента, в който ще дойде момента за ротацията.

Чакайки ги, отслабвайки ги, ще може да каже – понеже ситуацията е различна, ние стоим стабилно, може да поиска различен баланс в това мнозинство и да поиска избори“, прогнозира Димитър Ганев.

„Няма опция нито за ГЕРБ нито за ПП да излязат на избори след няколко месеца.

Губят властта веднага, защото Румен Радев прави веднага служебен кабинет. Каква конфигурация ще направят, която да е по-различна от тази в момента?“, попита политологът.

Андрей Райчев допълни: „За ПП-ДБ съюзът с Борисов им е изключително неприятен. Те всеки ден се събуждат с мисълта колко им е неприятно“.

Димитър Ганев направи прогноза за Ваня Григорова:

„Ваня Григорова постигна целите си. Тя не влезе в тези избори, за да стане кмет. Тя стана разпознаваема, набра огромен политически капитал, който вероятно ще използва за някакъв проект в лявото политическо пространство“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts