| | | |

Радев с първи думи за оставката на шефа на ДАНС и избухна: Правителството незабавно да си подаде оставката ВИДЕО

“Разбира се, че ще се запозная с аргументите на Денков, но реалните мотиви са известни отдавна и ги чухме в “онзи запис” – овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него”.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

В петък привечер премиерът Николай Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Денков обясни, че един от основните аргументи за това е отказът на Тончев да освободи заместника си Деньо Денев, който подписа “онзи” доклад, според който машините може да са манипулирани заради снимките, които зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е правил на процеса по инсталиране.

Освен това Тончев не изпълнил искането на Денков да му изпрати доклад и препоръки за възможните проблеми пред местните избори.

Премиерът подчерта и, че докладът на ДАНС за работа през 2022 г. не е приет от парламента, но и че агенцията си е позволила политически позиции на два пъти, което е в разрез със закона.

“В закона за ДАНС ясно са посочени причините, по които може да бъде освободен председателят ѝ. Сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя.

По логиката на премиера самото правителство трябва незабавно да подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването”, заяви Радев.

По отношение на исканата оставка на Пламен Тончев:

“Целта е ясна отдавна. Не мисля, че трябва да се използват изборите като някакъв сценарий, за да има новата поредна атака към ДАНС докато не се случи сценария от записа.

От мотивите, които представи министър-председателя в своето изявление, се остава с впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона”.

Той посъветва Денков и неговото правителство да обърнат внимание на собствения си заместник-министър на електронното управление, откъде тръгва “саботажът на изборния процес”.

“Когато на председателя на ДАНС му се задава въпрос на изслушване в парламента, той излага факти. Откога излагането на истината е политическо говорене?

Някои неща в изявлението на министър-председателя също са смущаващи – че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация, на енергетиците да речем. За мен това е неразбиране на ролята и задачата на ДАНС.

Не може да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи протести”, коментира президентът.

Президентът Румен Радев благодари на всички граждани, които са излезли и са гласували. Той поздрави всички нови кметове и общински съветници с победата.

”Тези избори са един изключително сериозен сигнал към политическата класа и партийната демокрация. Българите масово загърбиха тези избори. Това трябва да но тревожи масово”, подчерта Радев.

“Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добро. Местната власт ще трябва да се справи с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност”, коментира още той в деня след изборите.

Очаквайте подробности.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts