| | | |

Бойко Борисов: Повече не ни наричайте сглобка! Деси Атанасова: Аз предлагам разглобка! НА ЖИВО

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е във Велико Търново за среща на актива като предварително бе анонсирано, че днес партията да реши дали и как ще продължи колаборацията си с ПП-ДБ за съществуването на кабинета “Денков-Габриел”.

Проведе се заседание на Изпълнителната комисия, както в момента тече среща с кметове, общински съветници и областни координатори на партията.

Своеобразен домакин на срещата е кметът на Велико Търново Даниел Панов.

“Повече не може да живеем по този начин. Нас ни избра народът и трябва да се борим за добра изпълнителна власт, с която има добра комуникация и ще работи за развитие на градовете. Нямаме време за нови нулеви мандати”, обърна се той към колегите си, възмущавайки се от отношението на настоящите управляващи към местната власт.

Той се надява в новия бюджет да имат подкрепа от депутатите и да се борят за всичко, което не можаха да изпълнят. Нужна е коренна промяна и работеща държава, най-вече за хората, които питат кога тя ще започне да работи”, каза Панов.

На заседанието бе отчетено, че кметове на ГЕРБ управляват в общини с близо 50% от населението на страната, а общинските съветници от листите на партията са 1499, т.е най-много от всички останали партии и коалиции.

Съотношението на гласовете спрямо ПП-ДБ е 2:1 в полза на ГЕРБ. Кметовете на кметства пък са се увеличили от 699 на 1095.

“Година и половина твърдим, че дерогацията трябва да се прекрати и че финансира с милиарди режима на Путин в Русия, с който се финансира и войната. От тази седмица нашите думи се доказаха и изведнъж се превърнаха в новина в България.

снимка: Кадър

Мнимите евроатланци за последните си две правителства увеличиха от първия ден на войната в Украйна покупката на руски петрол от 15 милиона барела до 45 милиона барела”, каза пък Делян Добрев.

“Ще видите какъв вой ще настане. Той вече настана.

Плашат с увеличение на цените. Има 12 държави в Европейския съюз (ЕС), в които бензинът и дизелът са по-евтини, отколкото в нас. Мнимите евроатланцити ги видяха вече в Европа, видяха ги в цял свят какво представляват.

Още преди седмици предупредих, че ще завишат нереалистично данъчните приходи в бюджета. Те не могат да ги съберат.

Ама тях това не ги интересува, защото ще карат до март, а после кой знае къде ще отпрашат. Този бюджет са го правили отзад напред”, допълни той, визирайки Бюджет 2024, който в петък бе представен от финансовия министър Асен Василев.

“Има неизпълнение на приходната част с 2 млрд. и към момента. За догодина залагат 40 млрд. Над 20% на реално събраните тази година.

Откъде ще дойдат тия 7 млрд. Тях не ги интересува. Те ще карат до март и после не се знае накъде ще отпрашат”, прогнозира той какво ще се случи след ротацията на премиера Денков с Мария Габриел.

Според него финансовата рамка е правена отзад-напред. Правели го “да са хубавите”.

“Трябва да приканим настоятелно финансовият министър да не внася този нереалистичен бюджет, да си коригира приходната част, а не да си измива ръцете с НС”, настоя депутатът.

Николай Нанков призна, че са загубили областния град Ловеч, но кандидатката за кмет загубила не от местната коалиция, а от “новата сглобка по места – ПП-ДБ, Възраждане, БСП, Левицата и т.н.”.

Нанков се ядоса, че обещаният от Асен Василев милиард, който би трябвало да е заделен за общините, е “имагинерен и не почива на реална база, както бе разписано между нашата спогодба с ПП-ДБ”.

А би трябвало да има целево финансиране за общински проекти по линия на нарочен фонд. До края на сетември трябваше да има методика, разписана в регионалната комисия, за инфраструктурни проекти по 3 направления.

Ще настояваме този милиард да се разходва с целеви проекти за конкретни общини. 2,5 г. имало приказки “под шипковия храст” и нищо налице.

Той прогнозира забавяне на магистрала “Тракия”. Ядоса се от липсата на 50% разхождане на средства с Северна България и толкова в южна – продължавал старият подход за ресурс само към южна БГ. За северна само обещания, гневен бе той.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова отбеляза, че е трябвало да се работи за синхрон с ПП-ДБ за управленска и законодателна програма.

снимка: Кадър

“Тя е факт, няколко месеца по-късно, след като е преполовен мандатът на настоящото ротационно управление, с премиер акд. Денков и министри единствено и само от ПП-ДБ, с изключение на МВнР.

Оценката на нашата ПГ е – неизпълнение в 90% от записаните в управленската обща програма на правителството цели”, каза тя.

Депутатите не само, че не дават добра оценка, а според Атанасова трябва да са по-критични.

“Пълно неизпълнение на някои секторни политики. Плюс очертаващ се сериозен дефицит”, изреди тя. Според нея има и странни мерки за събираемост, без да са обсъдени с ГЕРБ и експерти.

“Не заслужават подкрепа и моля г-н Борисов да даде мандат на нашата ПГ не само да е критична, а и да не подкрепя нито една от тези мерки, които наш бивш финансов министър нарече полицейщина в публичните финанси”, гневна бе Атанасова.

Тя имаше предвид облагането на билкари, бонус-донус и отнемането на автомобили и жилища. Може да въведат и софийско жителство, вметна тя.

“Очертава се най-лошото финансово управление от 25 г. насам – дълг, дефицит, липса на инвестиции и нови данъчни тежести. Голям шлем от провали ни очаква”, смята тя.

Затова депутатите не искат да приемат мерките, които не одобряват в предложения бюджет.

“Да не пеиемаме законодателна инициатива, която не е съгласувана с парламентарната група, да не участваме, включително и в пленарни заседания, в които министри на ПП-ДБ предлагат законопроекти, които не са съгласувани предварително.

Това е предупреждени към нашите колеги. Внимателно да прочетат този документ, да го анализират. И ако това, което заявяваме като приоритети не се случи, и не се реализира в държавния бюджет, г-н Борисов, аз предлагам “разглобка”, каза Атанасова, а залата започна да ръкопляска.

Според Томислав Дончев правителството е направило много малко. Единственото, което е заслуга по-скоро на НС е съхраняването на геополитическата ориентация н страната.

снимка: Кадър

“Изправени сме пред избор. Не е оперативен, спонтанен или лек. На кръстопът. Уж низ от възможности, но във всички средновековни текстове Дяволът те чака на пътя”, каза той.

Според него има 3 възможности.

Първата – разваляне на сглобката, с риск “този спазъм на демокрацията да не роди нищо”.

Вторият – нещата да продължат като досега. “Тоя вариант го няма, това е сигурно. Няма да продължим както до сега.

Влизаме в по-сложната дискусия за третия вариант”, каза зам.-шефът на партията. Според него управляващите трябва да скъсат с рефлекса за провеждане на политически репресии, който не бил изчезнал.

Към правителството може да има дълъг списък с изисквания, сред които и реалистичен бюджет.

“Крайно време е да напуснат тия светове дето обитават, дигитални или фантазни и да дойдат при нас. Човек не може да си играе с числата така, особено ако става дума за бюджет. Време е да се върши нещо. И да се държат възпитано”, каза Дончев.

“Повече не трябва да ни наричате сглобка, В тази превърнала се в цинизъм дума не виждам нищо рационално или добро за хората”. Това заяви във Велико Търново Бойко Борисов.

В Ново село лидерът на ГЕРБ си дал сметка, че този “евроатлантизъм”, също дума трудна за преглъщане.

“Ако днес категорично не казваме “тръгваме си”, стои това. Светът е толкова сложен, война в Украйна и Израел, напрежение по много фронтове. Единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната. Всичко останало било в противовес на идеологията на ГЕРБ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts