| | | | |

Борис Бонев плаши гаргите: Провеждам разговори с всички партии без ГЕРБ. Няма да участваме в сглобка, „Спаси София“ ще излезе, ако има

“19 от 24 районни кмета са на нашето обединение. Имаме кмет на София. Мисля, че това е доста сериозна победа. Анти-ГЕРБ вотът беше много силен в столицата. Всички се обявиха против модела “ГЕРБ”.”

„Нито на мен, нито на някой от обединението ни му е фикс идея аз да съм председател на общинския съвет. През годините ми внушаваха, че съм искал да ставам кмет и председател. Аз съм готов и винаги съм, но това не ми е фикс идея. Мога да работя за София във всякакви варианти и сценарии, дори без да бъда в общинския съвет“.

Това заяви председателят на „Спаси София“ Борис Бонев по бТВ.

Въпреки това, той смята себе си за подходящ за позицията председател на общинския съвет.

„Г-н Лилков е човек, който безспорно е авторитет с много богат опит в общинския съвет, но смятам, че позицията председател изисква повече модерно мислене и енергия за справяне с проблемите.

Този общински съвет има доста силно изразена дясна и лява част.

Би било грешка начело да застане човек, който е твърде свързан с едната или другата част. Аз винаги съм се обявявал за центрист, говоря добре с всички и това би било добро предимство, за да се търси баланс при взимането на решения“, допълни Бонев.

Заместник-кметовете все още не са избрани, каза той.

По думите му разговорите с останалите партии в общинския съвет вече са започнали.

„Това, което предлагаме не е позиции, постове, далавери и схеми.

Предлагаме столичният общински съвет да работи по нов начин, в който идеите, предложенията и приоритети на всяка политическа сила да бъдат чути, ще седнем ще решим които се припокриват и ще ги направим.

Има припокриване в програмите между 70-80% от всички“, каза Борис Бонев.

По думите на Бонев срещи са проведени с всички освен с ГЕРБ.

„Срещах се с БСП–София, не с г-жа Григорова. Тя по някаква причина отказа дори да се здрависва със своите бъдещи колеги. Тя може много да допринесе а работата и моят личен съвет е да се отнася по-колегиално с всички“, посочи председателят на „Спаси София“.

Той отговори какво би направил, ако в общинския съвет се оформи сглобка, подобна на тази в парламента.

„Няма да участваме в сглобка, „Спаси София“ ще излезе, ако има.

Но не само че няма наченки за това в нашите партньори от ПП и ДБ, но ние стоим изключително здраво и никой от нашите 23 общински съветници в обединението няма никакво намерение да продължава модела на ГЕРБ в София“, заяви Бонев.

По думите му предстоят ревизии на различни дирекции и общински дружества, но чистки и реваншизъм няма да има.

“Предстоят ревизии на дирекции и общински дружества, защото не знаем какво сме заварили. Сигналите, които получаваме говорят за унищожаване на документация и подобни действия, които ще се опитат да компрометират бъдещото управление”, посочи още лидерът на “Спаси София”.

Според него работещите в общината са били умишлено уплашени, че ако не спечели ГЕРБ ще има чистка.

“Чистка и реваншизъм няма да има. Ще има правила за работа и антикорупционни правила и който ги спазва ще остане на работа”, увери Борис Бонев.

Данъците се определят от Столичния общински съвет, но за момента за повишаване на данъци не говорим. Той допълни, че в момента е съгласен единствено да се вдигне цената на разрешителното за строеж, която е твърде ниска.

“Парите от нея ще отиват да прокарване на улици и облагородяване на райони, отчуждаване на имоти за зелени площи. Всичко, което се събира повече от автомобилите, ще отива в този сектор – изграждане на паркинги и улици.

И това ще е нашата политика. Ще има прозрачност и отчетност”, допърни Бонев.

Като основен приоритет, свързан с преодоляване на липсата на места за паркиране и подобряване на трафика той посочи развитието на метрото и градския транспорт като цяло.

Мисли се и за разширяване на зелената зона за платено паркиране. Започва и работата по проектирането на 20-те планирани монтажни паркинга, като вече е ясно къде ще се намират те.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts