| | | |

“Слаб 2” за Асен Василев! Заради скритите заеми дългът може да премине 70 млрд.

Прогнозата за приходите в Бюджет 2024 е неизпълнима.

През 2023 г. нямаме същата събираемост на ДДС като през 2022 г. Това означава, че повече от 1,5 млрд. няма да е съберат в хазната. Заради скритите заеми през 2026 г. дългът може да премине 70 млрд.

снимка Архив

Това каза финансистът Любомир Каримански в ефира на NOVA News.

“5,8% годишна инфлация е нормална, такава се очакваше. Поради различни фактори тя ще поддържа едно темпо, което няма да е същото като преди, но винаги ще бъдем с около 2% над средноевропейската инфлация.

Не съм видял разписана от властта прогноза за ефекта от програмата “Достъпно за вас”.

Трябваше да има очаквана стойност на мярката, така че да се засекат фактическата и очакваната стойност. Василев сбърка в прогнозата си за БВП, затова ЕК му писа “слаб 2”, коментира той.

Дългът

По думите му през 2023 г. дългът е приблизително 36 млрд.

“Догодина се планира да е 49 млрд., през 2025 г. – 57 млрд., а година по-късно е 66 млрд. Този дълг не е точен, защото има и скрит такъв.

За трите години МФ изземва 100% от дивидентите на държавните дружества. Те стават част от приходната част на бюджета, а така ги лишаваме от инвестиционен план.

Освен това през 2024 г. е планиран харч на НЕК от 155 млн. – за инвестиции със заеми. Това е квазидълг. Заложени са 3 млрд. заем на АЕЦ Козлодуй при взети 100% дивиденти – отново скрит заем.

А в БДЖ предвидената сума е 600 млн. Така с квазидълга заемът ни ще бъде на обща стойност 53 млрд.”, обясни Каримански.

И допълни, че лихвите са още около милиард.

Според него така през 2026 г. е възможна дългова криза.

“Освен това и лихвите растат. Решението да не се стига дотам е капиталовите разходи да се инвестират в икономика с добавена стойност и в човешкия потенциал”, категоричен е експертът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts