| | | |

Корнелия размаха писмо пред депутатите и кресна: Окрадохте парите в държавата! Няма да мълчим!

Народните представители приеха на първо четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха “против”, а “въздържали се” нямаше.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а “Възраждане” и БСП гласуваха “против”.

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна.

Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Гласуването бе белязано от скандирания “оставка” и освирквания на военния министър от страна на “Възраждане” и БСП.

Старата поговорка, че някои в престараването си стават по-големи католици и от папата, може да я трансформираме в репликата, че едните евроатлантици стават по-големи евроатлантици от демократичната и републиканската партия в САЩ.

Това заяви след гласуването Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Радваме се, че в САЩ републиканците надделяха, а демократите, които са основните спонсори тук, изостават“, каза той.

„Корабът потъва, а вие сте в ролята на оркестърът, който продължава да свири на тънката струна на американския посланик“, завърши Ганев.

На трибуната се качи и лидерът на БСП Корнелия Нинова:

„5 месеца правителството и мнозинството разигравате цялата държава с взаимен рекет и извиване на ръце, за разпределяне на порциите във властта и за пари“, поде тя.

При бюджета сме отново свидетели на рекет и извиване на ръце в сглобката. Заради изборите излязохте месец отпуска и отложихте бюджета. Месец след изборите още нямаме бюджет. Отложихте вота на недоверие, за да се разберете помежду си как да окрадете парите“, каза тя.

„Вчера от МФ е изпратено писмо до всички кметове“, каза тя и прочете част от него. То е, че всеки кмет трябва да изпрати желание за финансиране на важен инфраструктурен обект до вечерта.

После по думите й има и второ писмо, което моли да не бързат с отговора толкова, защото първото писмо още няма входящ номер.

Тогава тя възмутено каза, че се обръща към ПП-ДБ:

„Кириле Петков, Христо Иванов. Някога, когато работехме заедно, ние се борихме точно срещу този модел за кражба от общините. Това е кражба от всеки български гражданин. Какво правите сега?“, запита Нинова.

„Продадохте енергията на протеста от 2020-а година, а сега продавате и кметовете си. Готов ли е Терзиев с проектите си, които трябва да предаде от 12 часа на обяд и до 7 часа вечерта“, запита тя.

Готов ли ви е кметът в Благоевград и Варна. Питахте ли ги? Защото ние нашите ги питаме. Знаехте ли какво е състоянието в държавата?

Има кметове, които още не са си избрали екипи. На места не са избрани още шефове на общинските съвети. А един техен герой на ГЕРБ от Стамболийски изтрил всичко от компютрите.

Как новият кмет ще подаде декларация до 4 часа? Какво следва? Който си е предал проектите вчера до 7 часа вечерта, ще бъде включен в бюджета и ще му бъде финансирана общината. Който не ги е продал – край“, заключи Нинова.

„Хайде да видим колко кметове и кои са ги предали. Искате ли да ви кажа, че само кметове на ДПС и ГЕРБ са го направили. Какво правите другите.

За какво се борихме на тия местни избори. Докога ПП-ДБ ще давате да ви употребявате като салфетки?

Окрадохте парите в държавата, разпределихте си фирмите и държавните дружества. Сега и общините ли искате по този начин. Е, няма да стане“, категорична бе тя.

Тя призова другите партии и местните коалиции по места да се обединят и да не допускат всичко това.

Тя запита ПП-ДБ колко милиони българи обричат да нямат път.

„Мислите си, че ще мълчим и търпим? Много повече са кметовете, които ще застанат на наша страна“, заяви лидерката на БСП.

Искаме Асен Василев да бъде изслушан спешно и сега, защото иначе ще прокарате бюджета в комисии тихомълком и ще ощетите милиони българи. Внесено е официално в деловодството. Искам 30 минути почивка от името на група.

Искам през това време да дойде Асен Василев и да обясни какво е това безобразие“, каза Нинова и слезе от трибуната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts