| | | |

Синдикалист: Искането за оставка на вътрешният министър мирише лошо

МВР е под прицел от много време насам, доста често. Май само за глобалното затопляне още не са ни обвинили.

Това заяви пред БНТ Валентин Попов – председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР по повод критиките към силовите структури заради реакцията при протеста срещу БФС.

снимка: Кадър

“Може би трябваше вече да сме свикнали, но с това не се свиква. Ние сме вечният заподозрян, вечният виновен, каквото и да става в държавата”, категоричен е Попов.

“По-лошото в такива ситуации е избързването да се посочи виновният, което е вредно, контрапродуктивно. Според нас колегите си свършиха перфектно работата в тази наистина крайно неприятна вечер.

Оттук нататък, ако по време на тези действия на колегите е имало превишаване на правомощия, има законово установен ред да се провери това ли или не. Политици обаче не са тези, които правят проверката”, каза Попов.

Искането за оставка на вътрешният министър Калин Стоянов мирише лошо на политика и на ритане по кокалчетата. Работата му е да провежда политиката в министерството, а не да ръководи полицейски акции, обясни Валентин Попов

Това каза председателят на Синдиката на служителите в МВР Валентин Попов, след като водещата го пита защо от ПП-ДБ искат да си ходи след кървавия протест срещу БФС, а не се гледа към професионалното ръководство, което по думите му пряко трябва да отговаря за организацията на полицейските действия.

Работата на министъра е да провежда политиката в МВР, а не да ръководи акции, повтори той и добави, че дори вместо на кино, да бе сред полицаите, където не му е мястото, министърът не би могъл да направи нищо, защото решенията не може да ги вземе той.

„Много са странни нещата. Беше зададен въпроса защо вътрешният министър не е бил на място. Аз бих отговорил с контравъпрос – ако беше, какво би направил – Нищо.

Калин Стоянов е дългогодишен служител на МВР, но преди да стане министър бе директор на ГДБОП. Той не е специалист по справяне с масови безредици.

Освен това министърът си има много точно и ясно разписани функции и правомощия според Закона за МВР. Те не включват пряко ръководство на полицейска операция“, обясни Попов.

„Същото важи и за неговите заместници. Заради това уволнението на заместник-министъра Стоян Темелакиев за мен е необяснимо“, призна той.

„Ние полицаите сме вечният виновник за каквото и да става в държавата. Май само за глобалното затопляне още не са ни обвинили“, сподели синдикалният лидер в МВР.

Той коментира и обвиненията за полицейско насилие миналия четвъртък по време на протеста срещу БФС.

“Над 30 са пострадалите полицаи, а пострадалите граждани под 30. Ако полицията беше употребила наистина насилие, съотношението нямаше да е такова”, смята председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

„Имаше неприятни моменти, но част от тези клипчета, които се разпространяват в Интернет, са леко редактирано – липсва начало на ситуацията.

Ние по никакъв начин не толерираме превишаване на пълномощия, но да се говори в случая за насилие е пресилено. Става въпрос за непропорционална употреба на физическа сила и помощни средства, но това не се установява веднага“, каза още Валентин Попов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts