| | | |

Митрофанова: България разреши полета на Лавров

Получихме положителен отговор на нашата нота относно преминаването на самолета на Лавров през българското въздушно пространство. Българското външно министерство официално ни информира, че полетът във въздушното пространство на страната на нашия министър е разрешен.

Това заяви пред ТАСС посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.


Припомняме, че руският външен министър Сергей Лавров ще участва тази седмица в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие.

По-рано днес говорител на ЕК обяви, че Лавров може да пътува до държава от ЕС или до Северна Македония, въпреки че е в европейския списък със санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна.

Говорителят обясни, че засегнатите от санкциите имат право да пътуват, особено когато пътуването им е свързано с причината да бъдат санкционирани.

Лавров е санкциониран, но санкциите предвиждат изключения за участие в международни срещи, посочи той.

Самият руски външен министър обяви, че руската делегация ще участва в заседанието в Скопие, ако България, както обеща на Северна Македония, отвори въздушното пространство за Руската федерация, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

“Сега изглежда, че Македония ни покани на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ. България изглежда е обещала на Македония да отвори въздушното си пространство.

Ако се получи, ние ще бъдем там”, каза министърът, говорейки на форума “Примаковски четения”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts