| | | | |

Европрокуратурата тараши офиси в цяла България, какво се случва

Европейската прокуратура (ЕП) е извършила претърсвания на няколко места в България.

Това се съобщава на международната фейсбук страница на ЕП.

„Извършихме претърсвания на няколко места в България, включително в Община Бойчиновци. Офисът ни в София води разследване за потенциална злоупотреба с еврофондове по проект за реконструкция на общинска пътна мрежа.

При обиските са иззети множество документи и са разпитани свидетели“, се посочва в съобщението.

Европейската прокуратура (ЕП) в София извършила обиските на 23 ноември 2023 г. в рамките на разследване за потенциална злоупотреба с европейски средства, включваща проект за ремонт и реконструкция на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци, се посочва още на сайта на международния сайт на ЕП.

Претърсванията са извършени на множество места в България, включително в обекти на фирми, участващи в строителните дейности, както и в административни офиси на Община Бойчиновци.

Иззети са множество документи и са разпитани свидетели.

Според разследването на 9 юли 2019 г. Община Бойчиновци е сключила договор за финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие“, свързан с изпълнението на проекта, на стойност 2,6 млн. евро (5 098 290,76 лв.), по Програмата на ЕС за развитие на селските райони 2014–2020 г.

В договора е установено, че срокът за усвояване на средствата и за подаване на искането за окончателно плащане е 36 месеца от датата на подписването му.

Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, но към днешна дата няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключен.

Разследването, което се провежда с подкрепата на Главна дирекция „Национална полиция” (ГДНП), все още продължава, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни действия, се посочва в информацията.

Справка на “Флагман” показва, че кмет на община Бойчиновци, област Монтана, вече четвърти мандат е Светлин Сретениев. На последния вот преди месец той е спечелил на втори тур с минимална преднина срещу кандидата на ГЕРБ Николай Начев.

Сретениев този път се е явил от името на коалиция „Заедно за силна община“, съставена от две партии – „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов и „Зелен съюз“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts