| | | |

СКАНДАЛ! Премиерът Денков прикрива провала на “Електрохолд” и шефа му Асен Христов

Премиерът Николай Денков прикрива провала на приятеля си Асен Христов като шеф на “Електрохолд” – дружеството, което остави три дни половин България без ток.

Николай Денков и Асен Христов са в близки контакти, често се срещат и са в опасна недопустима близост между власт и бизнес, от което явно печелят и двете страни.

Вероятно заради тази привързаност никой от правителството не изрази критика към работата на дружеството “Електрохолд”, което драматично не се справи с първия сняг.

“Защо не вложихте същата енергия и старание, за да упражните необходимия контрол към друг свой близък познат, почти роднина, с когото редовно си пиете питието – шефа на „Електрохолд“, така, че аварийните екипи да работят на пълни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите райони.”, написа рано тази сутрин председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в открито писмо да премиера,

с което осветли нерегламентираните връзки между Николай Денков и Асен Христов- един от основните акционери и председател на Надзорния съвет на “Еврохолд България АД”.

“Еврохолд” е мажоритарен собственик на “Електрохолд”, която придоби бизнеса на ЧЕЗ в Бълария и която притежава най-големият дистрибутор, доставчик и търговец на електроенергия в страната, има 3000 служители и обслужва над 3 милиона потребители.

Близо една трета от тях обаче в последните дни останаха на тъмно и студено.

“В региона на ” Електроразпределителни мрежи Запад ” има 778 обитаеми места без ток – това са малко над 300 000 клиента.

Най-много са клиентите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил “, разкри на втория ден от снеговалежа министър Румен Радев.

И днес в районите, обслужвани от “Електрохолд” редица селища продължават да са без ток, както съобщават БНР и БНТ.

На 25 ноемвври 2023 вечерта половин София остана на свещи – без ток бяха районите Витоша, Красна поляна, Банкя, Триадица, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Овча купел, Красно село. Дълго време нямаше и на много места в Софийска област.

Пожар в подстанция на ЕРМ Запад предизвика изключване на електрозахранването в части от югозападните квартали на столицата. И на още много места в страната “Електрохолд” не беше коректна към своите абонати.

За разлика от тях австрийската компания EVN, която развива дейност в областта на разпределението и продажбата на електрическа енергия в Югоизточна България, успя да се справи с критичната ситуация и нямаше проблеми с подаиенот на так.

EVN снабдява с електроенергия 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България.

За разлика от EVN обаче “Електрохолд” не инвестира в обновяване и поддръжка на мрежата, а само източва средства от потребителите, заявиха пред Епицентър. бг специалисти. И припомниха, че “Еврохолд” бе изгонен от Румъния заради същата порочна практика – източване на ресурси.

Дружеството стана обект на проверки от румънския финансов надзор и от местната прокуратура, а румънският финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс Румъния“ и обяви несъстоятелността й.

Тогава в разгара на скандала българският премиер Николай Денков използва властовите си ресурси в защита на дружеството.

Министър-председателят заяви в ексклузивно интервю за Euractiv, че е поставил въпроса пред румънския си колега Марчел Чолаку, защитавайки компанията на своя приятел Асен Василев.

Няма информация Денков да се е загрижил за друга българска компания по този начин.

Очаквйте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts