| | | |

Агент Майстора: Направиха една сделка, но сега Пеевски иска своята част от нея, налага волята си по дразнещ начин

След като законът позволява, няма пречки президентът да наложи вето, ако смята, че бюджетът не отговаря на нуждите на хората.

Това заяви в студиото на “Денят започва” проф. Александър Маринов, който беше част от Стратегическия съвет към президентството.

По думите му бюджетът се прави, за да функционира добре държавата и обществото да бъде удовлетворено.

“Президентът показва, че може и трябва да се управлява по друг начин. Точно това очакват голяма част от българските граждани. Обществото иска да се прави политика по нов начин”, каза той.

Проблемът е, че скандалите в парламента не са някакво театро, те са по същество и засягат важни въпроси. Ние всички се радваме, че управлението не пада, а то в крайна сметка трябва да върши работа”, подчерта Александър Маринов.

Проф. Александър Маринов коментира, че местните избори са били една от причините за нова стратегия на управление на някои от водещите партии в парламента.

“Местните избори станаха повод за нови поведения, нови стратегия. Местните избори породиха напрежение във всяка една от партиите и бяха поредният тест, макар и косвен, за правителствената програма, която не се изпълнява”, уточни той.

Според проф. Маринов ДПС не е втора политическа сила и избирателите им са затворени в едни етногеографски граници.

“Те имат нулево присъствие в големите градове на страната. Такава партия не може да претендира за водеща. ДПС винаги са били силни, но се държат далеч над реалния си капацитет. Заявките за места в изпълнителната власт на Делян Пеевски не са достатъчно подплатени с ресурс, за да бъдат наложени по този начин “, обясни професорът.

Той обясни, че ситуацията около промените в конституцията е доста неясна, защото има много сериозни противоречия вътре в т. нар. конституционното мнозинство.

Пеевски има слаби и уязвими опоненти. Направиха една сделка, но сега Пеевски иска своята част от нея, обясни Маринов, според когото Пеевски налага своята воля “по дразнещ начин”.

В кръга на тези, които са сключили сделката, Маринов посочи и Бойко Борисов, не само ПП-ДБ.

Мислеха си, че е под контрол, но не е, добави президентският съветник за отношенията ДПС – Пеевски – ПП-ДБ – Бойко Борисов – ГЕРБ.

Според него обаче ДПС се държи необяснимо и много над реалния си капацитет. “Пеевски може да им извие ръцете, но последиците ще бъдат много лоши, включително за ДПС”, смята Маринов, защото половината български избиратели (негласуващи) чакат нещо ново.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БНР

Similar Posts