| | | | |

Получи си го! Хинков отива на съд: Служителите на “Пирогов” завеждат колективен иск

Служителите на “Пирогов” ще заведат колективен иск срещу министъра на здравеопазването Христо Хинков.

На импровизиран брифинг в болницата вече уволненият директор на болничното заведение Валентин Димитров уточни, че също ще заведе дело, но като частно лице.

Той добави, че повод за реакцията на лекарите е участието на Хинков в сутрешния блок на Би Ти Ви. По време на интервюто той заяви, че през последните 10-15 години “Пирогов” запада, което е провокирало служителите на болницата.

Искът ще е за уронване авторитета на “Пирогов”.

Димитров добави, че в неговия иск ще добави и обида и клевета, отправени от министъра в негови изяви по медиите. Парите от евентуално спечеленото дело ще бъдат дарени за детско здравеопазване в болницата.

Уволненият директор на “Пирогов” отхвърли всички обвинения за допуснати нарушения при обществените поръчки, каквито изводи бяха направени в доклада за дейността на болницата, заради който се стигна и до неговото освобождаване.

Той добави, че е разговарял с юристите на болничното заведение и те са му казали, че няма никакви проблеми с посочените в доклада обществени поръчки. Заради това Димитров призова Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата да проверят всички данни в доклада.

Вчера се разбра, че в Софийската градска прокуратура вече е образувана проверка по одитния доклад.

Докато говори пред медиите, зад гърба на Димитров стояха десетки лекари от болницата, които обявиха, че искат още нещо, което да се случи незабавно.

Началникът на клиниката по вътрешни болести Петър Атанасов, който ръководи и COVID отделението в “Пирогов”, излезе като говорител на колегите си и обяви:

“Искаме смяна на статута на болницата и тя вече да не е търговско дружество. Това трябва да стане в спешен порядък. Ние сме вече на загуба, когато някой пациент хване дръжката на входната врата на “Пирогов”, каза Атанасов.

Разговорите за промяна на статута са внесени при всеки един министър докато съм бил в Пирогов.

Той, както и Валентин Димитров, признаха, че всички здравно неосигурени хора отиват да се лекуват в “Пирогов”. Това натоварвало финансово болницата и затова тя трупа дългове.

“Ние не сме сергия”, допълни Петър Атанасов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts