| | | | |

СКАНДАЛ! Имат ни за идиоти: Виена ни пуска в Шенген САМО по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци бежанци

Едно от условията за отваряне на въздушния Шенген за Бълтария и Румъния е приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Това става ясно от публикаци в австрийси медии.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, ако приемем бежанци, пишат австрийски медии, като се позовават на източници от правителството във Виена.

Според сведения, получени от правителствени кръгове, сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген.

Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава електронното издание на ежедневника „Залцбургер нахрихтен“.

“Курир” цитира следните условия, предложени от Австрия:

-трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия;

-засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния;

-изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София;

-приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, се казва още в сведенията.

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения “еър Шенген”.

“Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България”, заяви днес президентът Радев.

Той потвърди, че има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, но предупреди, че трябва да сме много внимателни, за да не останем с етикет “Ето, България вече е в Шенген”. Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: EPA/БГНЕС

Similar Posts