| | | |

Другарката Йотова: Окупацията на парламентарната трибуна от опозицията е абсолютно оправдана

Непрозрачно и очевидно незаконно в момента се събаря Паметникът на съветската армия.

Това заяви пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя подчерта, че монументът не се демонтира, а се реже. Според нея това е опит да се гилотинира собствената ни историческа памет. .

Паметникът се нарязва така не за да се реконструира един ден, независимо на кое място или в кой музей, а за да бъде разрушен и заличен веднъж завинаги, убедена е Йотова.

Според вицепрезидентът съпротивата на опозицията в парламента по-рано днес е била абсолютно оправдана.

Тя посочи, че областната управителка на София не си е служила с документи и аргументи, за да защити това, което се случва в момента.

Йотова подчерта, че министърът на културата е трябвало да отиде в Народното събрание и да покаже документите, въз основа на които е взето решението за демонтажа на ПСА (известен още като МОЧА).

Тя заяви, че не е ясно как е прехвърлена собствеността. Може би този паметник се опазва и се гарантира неговото съществуване по силата на междудържавни договори.

Ние само гадаем, защото никой не ни е изнесъл истината за този паметник и това, което стои около него, допълни Йотова.

Вицепрезидентът прогнозира, че след нарязването на монументите, те ще бъдат откраднати от мястото им на съхранение и претопени за скрап, а извършителите няма да бъдат заловени.

Според нея няма никакво желание този паметник да бъде съхранен.

Софиянци дори не бяхме попитани. Нямаше референдум нито подписки.

Ако тези, които са решили по този начин да се разправят с историята и с паметника, са толкова убедени, че ще намерят свои привърженици, защо да няма местен референдум? Това е законна процедура, допълни вицепрезидентът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts