| | | |

Областната управа пусна документите за демонтажа на ПСА.Вижте защо трябва да бъде премахнат СНИМКИ

Областната администрация продължава да следва стриктно одобрения от Столична община План за безопасност и здраве при свалянето за реставрация на фигурите от Паметника на Съветската армия.

В един от документите е записано, че състоянието на монумента е лошо и затова се налага демонтажът му.

“Гранитните настилки и облицовки са в лошо състояние. Голяма част от плочите са напукани и/или надигнати. Голяма част от тях са разместени или свлечени, а друга отлепени или липсващи. Това поврежда и съседните плочи и паметникът започва да се саморазрушава.

На местата на дефектите и масово комрометираните фуги прониква вода, което уврежда и носещата конструкция на съоръжението”, се казва в документа.

В много лошо състояние е и скулптурната група на върха на пиедестала. Всички фигури са от бронз. При монтажа краката им са напълнени с бетон.

През годините е прониквала вода, бетонът се е раздувал при циклите на замръзване и разтапяне водата в него и по тази причина краката на фигурите са се „разцепили“.

Освен това в цокъла на фигурите са се образували пукнатини в бронза, които нарушават целостта на отливката и правят фигурите доста опасни.

В становището на скулптура Марин Марков подробно и изчерпателно са описани дефектите, които са се проявили по време на експонирането на паметника на открито и причините за тяхното проявяване.

Това са: появата на три типа пукнатини в бронзовите фигури, начало и развитие на корозията на укрепващите елементи, начало на стареене на бронза и последващо „заразяване“ на материала с бронзова болест, наблюдаване на неравномерна патина.

В първите редове гранитни плочи на пиедестала се забелязват процеси на външно разрушаване на покритието на армировката на бетоновата конструкция и на процеси на разлагане на слепващата композиция между камъка и бетона.

Вижда се, че поради дългото въздействие на влага, цикли на замръзване и разтопяване самия бетон също е претърпял разрушителни процеси.

От Областната управа уточняват, че засега те не са опасни, но в бъдеще може да се мисли за тяхното демонтиране.

В зоната на мемориалния надпис многократно са били правени ремонти с ниско качество.

В резултат на това между облицоващите двусантиментови плочи и основния камък зад тях, както се вижда по- долу са възникнали цепнатини, залепващата композиция се е разпаднала, част от плочите са се отделили от основата си, а останалите съвсем скоро могат да ги последват.

Необходимо е премахването на всичко плочи върху, които е издълбан надписа, защото тяхното състояние крие сериозни опасности.

Препоръката е паметникът и опасните плочи с мемориалния надпис да се демонтират.

Каменната облицовка по пиедестала е в добро състояние. Няма напукани блокове и плочи. Не е необходимо да се предприемат интервенции за демонтаж или подмяна на каменни блокове по нея.

Съобразно Плана за безопасност фигурите се разглобяват в максималната възможна степен според начина на тяхното първоначално съединяване, уточняват от Областната управа.

Изграждането на монументи от многобройни отливки е обичайна практика – така например при сглобяването на статуята на Св. София са използвани над 150 отделни масивни части.

Само там, където е невъзможно оформянето на блок до пет тона или са налице други причини, се използва специализирана техника за отделяне на елементите по схема, която гарантира тяхното последващо събиране, допълват още на сайта на Областна администрация.

Според резултатите от обследването, фигурите на Паметника на Съветската армия трябва да разчленени на две части от кръста нагоре – половина на торса и главата и другата половина.

Запълнените с бетон крака също се разделят от кръста надолу и се демонтират поотделно, като първо се открие бронзовият цокъл и се разруши бетонът в основата.

Създадена е схема на временна организация за безопасността на движението по транспортни и евакуационни пътища и пешеходни пътеки на строителната площадка и подходите към нея.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимк: Архив
снимка: Областна управа
снимка: Областна управа
снимка: Областна управа

Similar Posts