| | | |

Разпускат СОС на тази дата, ако дотогава не се избере председател

Столичният общински съвет може да бъде разпуснат с решение на Общинската избирателна комисия (ОИК), ако до 14 февруари 2024 г. не бъде избран председател на СОС

Това коментира председателката на ОИК Полина Витанова.

“Имахме разговори с колегите от ОИК и не смятаме, че това, което се случва, са провеждани заседания на СОС, защото това е заседанието, което е свикано от областния управител на 13 ноември и беше открито от най-възрастния общински съветник”, каза още Витанова.

Тя припомни, че в текстовете на ЗМСМА е посочен тримесечен срок и експертите на ОИК приемат, че този срок тече от 13 ноември 2023 г., когато избраните общински съветници в София положиха клетва, което означава, че без председател СОС може да бъде разпуснат на 14 февруари 2024 г.

“От 13 ноември общинските съветници имат правомощия и са общински съветници.

В ЗМСМА имаме императивна разпоредба, че Общинският съвет се свиква от неговия председател (чл. 23, ал 4, б. р.), а Столичният общински съвет все още няма избран такъв”, каза Витанова.

Тя посочи, че решенията си ОИК взема с мнозинство, но изказа лично мнение, че в момента въпросните заседания се провеждат през дълъг период, СОС все още е без председател и на практика не функционира.

Витанова поясни, че дори и ОИК да излезе с решение за разпускане на СОС, то подлежи на обжалване пред Административен съд-София.

Юристи и общинари с опит обаче разтълкуваха, че въпросните три месеца от чл. 27, ал. 1, не се отнасят до сегашната ситуация, тъй като съветниците все пак се събират на заседание, в опити да изберат председател на СОС.

Днес и петият опит за избор на председател на СОС се провали, след като от ППДБ(СС) предложиха най-възрастния член на СОС Грети Стефанова от ДСБ, но от ГЕРБ-СДС, БСП и “Възраждане” обявиха, че няма да я подкрепят.

В момента продължаващото първо заседание се води именно от Стефанова, която е юрист.

Все пак се стигна до поредно гласуване, при което срещу номинацията на Грети Стефанова от ИТН предложиха Пламен Данаилов, но нито един от номинираните не събра необходимите 31 гласа.

Съветниците решиха следващата дата за продължаване на първото им заседание от 13 ноември да е на 11 януари 2024 г.

Междувременно кметът на София Васил Терзиев назначи Иван Василев за зам.-кмет по финанси и здравеопазване в Столичната община.

“Няма да приема панаири и отказвам да ми се вменява отговорност, а вие да вдигате ръце. Това, че някой е опозиция, не е амнистия”, каза Терзиев на общинските съветници от ГЕРБ-СДС и обяви,

че общината има да плаща 70 млн. лева, но няма пари. “70 млн. лева, които няма с какво да ги разплатим. Това е наследство, с което аз трябва да се разправям”, каза още Терзиев.

Из ЗМСМА

Три месеца без заседание – правомощията се прекратяват

Чл. 27. (Изм. – ДВ, бр. 65 от 1995 г.) (1) (Доп. – ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г., изм. – ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Общинският съвет се свиква на заседание не по-малко от шест пъти годишно.

Ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts