| | | |

Бесен скандал между кандидат-кметове разтресе студиото на bTV, водещите се хванаха за главата, не могат да усмирят…

61,2% от софиянци, участвали в допитване са казали, че големият проблем на София е трафикът и че тя е задръстена.

Това предаде bTV, в ефира на която тече последният предизборен дебат между кандидат-кметовете за столицата.

Три дни преди края на кампанията в открит сблъсък на идеи и възможни решения влязоха кандидатите за кметския стол на София.

Един срещу друг застанаха Ваня Григорова – кандидат на “БСП за България”, Деян Николов – кандидат на “Възраждане”, Вили Лилков – кандидат на Местна коалиция КОД; Ивайло Вълчев – кандидат на “Има такъв народ”.

снимка: Кадър

“В столицата има над 1 милион автомобили. Това е огромен трафик, като добавим и проблема с паркирането, уличната мрежа не стига. Ще решим проблема чрез мощни инвестиции в градския транспорт. Развитие на метрото, като гръбнак на цялата транспортна система.

Развитие на довеждащия транспорт. Средното изпълнение на инвестиционната програма за транспорт е около 70%, има голям ресурс”, каза Вили Лилков.

Сметката показа, че над 1.5 автомобили годишно посещават КАТ. Може да се помисли КАТ да се премести на по-удобно място, предложи още той

снимка: Кадър

“Задръстването е следствие от много други проблеми. Разговарях с хора от Горна баня. Жена казва, че няма как да няма задръствания, когато трябва да взема внучето си, да го закара на училище, а след това майка му и баща му да отидат на работа със същата кола, а след това тя да търси личен лекар, защото няма в Горна баня.

Трябва да се подобри градския транспорт, да се синхронизират отделните линии. Там има огромни проблеми, за това сме се борили години.

Трябва да се подобрят условията на работа и заплащането в градския транспорт. Има минус 15% шофьори, а довеждащ транспорт има”, каза на свой ред Ваня Григорова.

Между 50 и 60% от инвестиционната програма успява да се осъществи. Непрекъснато заблуждавате с числата, контрира я Лилков.

снимка: Кадър

“Голяма част от средствата не се усвояват. По отношение на трафика има да довършване южната дъга”, каза на свой ред Деян Николов.

“Трябва да се вземат мненията на гражданите, които живеят там. Може да се използва европейско финансиране. Оттам нататък в града трябва да се започне агресивно изграждане на кръстовища на две нива”, каза още той.

снимка: Кадър

“Градът е пренаселен с автомобили, няма изолирани решения”, каза Вълчев.

“Липсват паркоместа, липсват възможности хората да стигнат до там без да имат нужда да ползват личния си автомобил, дори когато говорим за ожесточаване на режима за центъра на София, трябва да им дадем всички възможности, като периферни паркинги”, каза Вълчев.

“Не трябва да има забрана за влизане на стари автомобили в центъра на София, тя е дискриминационна”, каза Николов.

“Необходим е математически модел, да покаже целесъобразността на тази забрана”, каза Лилков. “Защото ако го спрем да влизат в центъра, те ще обикалят около него, а това ще увеличи замърсяването”, обясни той.

Като друг основен проблем на столицата бе посочено презастрояването.

“Основният проблем с презастрояването може да се реши с по-добро планиране. Няма как да няма презастрояване, като не е изградена социална инфраструктура.

Хората досега, които са в СОС, са причината за това презастрояване. Липсващите кандидати често говорят за уплътняване, това е нищо друго освен презастрояване. Трябва да почне да се строи на Север”, каза Григорова.

Лилков я нападна, че не знае закона.

“Отново Григорова показва непознаване на проблема. Презастрояването се дължи на закон, който се приема от парламента по предложение на МС. В него има част на коефициент на застрояване.

Ако аз стана кмет, ще поискам намаляване на този коефициент. Ще пренасоча инвестициите към северните райони и бизнеса ще го последва”, каза той.

“Той просто манипулира”, отвърна му Григорова.

“Подкрепяте ли джендър идеологията, да я има ли в училищата. Да се толерира сексът между мъже. Ще изгоните ли НПО-тата от училищата”, натисна я обаче пак Николов.

“За мен е порочно, че училищата се обръщат към НПО за сериозни анализи, вместо да се обръщат към БАН и вузовете. Вие пък не казахте за десетките си апартаменти, не казахте за часовника си за 100 000 лева”, отвърна му Григорова.

“Колко апартамента имате на 33 години, с какво се различавате от Терзиев”, захапа го отново Григорова.

Николов пък ѝ отвърна, че противничката му е работила в “синдикатите на Борисов”. Що се отнася до апартаментите, той заяви, че семейството му е работно и му е дарило имоти.

Кандидат-кметовете се скараха по темата за това трябва ли да се забрани гей парадът в София

Темата повдигна Деян Николов.

„Студентите ми зададоха един много интересен въпрос по отношение на гей парада – трябва ли да има такъв по улиците на София. Ако аз съм кмет, такова събитие няма да е по улиците, а в някоя зала“, каза Николов, призовавайки и останалите кандидати да отговорят какво мислят по този въпрос.

“Не знам защо “Възраждане” последните седмици пускат компромати срещу мен. Така няма да ви се получи, ожали се Григорова

„Гей парадът няма как да бъде спрян от кмета и това, което говорите Вие, е пълна лъжа. За мен това събитие е корпоративно. Вече отдавна не е събитие за защита на човешки права. Там има фирми, които плащат“, каза от своя страна Ваня Григорова.

„За провеждането на каквито и да е събития в София, който и да ги провежда, трябва да е съгласен с едно – че дори да проведе своето събитие и то да бъде разрешено, трябва да е готов да срещне лице в лице отношението на обществото такова, каквото е. И да не изисква привилегии на базата на своя различност, еднаквост и каквото и да е било друго“, на мнение е Ивайло Вълчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts