| | | | |

Делян Пеевски със сигнал до МВР и ДАНС, настоява за спешна проверка: Руска пропаганда в София!

Сигнал до Министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС за незабавно установяване на това как на територията на България е допуснат да работи екип на забранената в ЕС телевизия “Русия 1” подава председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

За качените в платформата YouTube материали, заснети в центъра на София, алармираха бившият посланик на страната ни в Русия Илиян Василев и медийни публикации.

“Приемам като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия, възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, рупор на руската военна машина, да излъчва от центъра на София”, се казва в сигнала на Делян Пеевски.

“Изразявам остро възмущение от този акт, като настоявам ръководството на Министерство на вътрешните работи и ДАНС незабавно да извършат спешна проверка за установяване на обстоятелствата и фактите по този случай”, подчертава Делян Пеевски.

“Напомням, че Русия обяви България за неприятелска държава, а преди два месеца Москва изгони кореспондента на БНР”, пише председателят на ПГ на ДПС.

“Очаквам ръководството на държавна агенция “Национална сигурност” да извърши проверка във връзка със своите правомощия и да изпълни своите задължения, като с действията си защити националната сигурност на страната и евроатлантическата й принадлежност”, настоява Делян Пеевски.

Проявата на недостатъчна активност при подобни провокации е лош сигнал към нашите евроатлантически партньори, както и поставя под риск от влиянието на хибридните атаки обществения ред и застрашава сигурността и суверенитета на България, подчертава той.

Припомняме: От 1 февруари България официално спря излъчването на няколко руски телевизии, включително държавния Първи канал на “основание действащия регламент на Съвета на Европейския съюз”.

Позицията на Брюксел е, че Русия участва в системна международна кампания за дезинформация, манипулиране на информацията и изопачаване на фактите, за да засили стратегията си за дестабилизиране както на своите съседи, така и на ЕС и неговите държави членки.

За да противодейства на това, ЕС спря излъчването и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии – Спутник, Русия днес, Русия РТР/РТР Планета, Русия 24, Русия 1, ТВ Център Интернешънъл, НТВ/НТВ Мир, РЕН ТВ, Първи канал.

Преди ден обаче тв “Россия-1 “ излъчи интервю с Петър Волгин, заснето по празничните дни в центъра на София.

По този повод Илиян Василев пита във Фейсбук:

На какво основание МВнР е издало виза и разрешение на екипа на тази руска официална медия, която е забранена за излъчване в ЕС, да влезе в България и да прави интервюта и то по празници, след като техният МИД (Министерство на външните работи, бел. ред.) изгони и последния български журналист и на практика сме в режим на взаимна забрана за журналисти?

За сведение на минувачите, за да действа в София, екипът на Россия-1 е получил визи и то не туристически и би трябвало да е обявил целта на визитата си.

Значи някой в МВнР му е помогнал, отбелязва Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: ДПС

Similar Posts