| | |

Поредна атака на екоактивисти: Намърляха с оранжева боя коледното дърво на „Гучи” в Милано за 1 млн. евро

Група екоактивисти извърши поредната си акция в Италия, този път срещу коледното дърво в търговската галерия „Виторио Емануеле II” до катедралата на Милано.

Става въпрос за инсталация с формата на елха на групата „Гучи”, чието реализиране струва 1 млн. евро.

Дървото предизвика много полемики и беше сравнено от мнозина с „купчина куфари”.

Няколко младежи се качиха върху платформата, на която е поставено коледното дърво в луксозната галерия с бутици, и отвориха раниците си, пълни с опаковки оранжева боя.

След това започнаха да цапат с нея сребристите елементи на инсталацията. Малко по-късно бяха отведени насила от полицията.

Със свое съобщение до медиите екоактивистите от групата „Фондо рипарационе” обясниха постъпката си с

„акт на протест срещу една компания, която фактурира 10 млрд. евро годишно, а дава 1 млн. за благотворителност и същевременно продължава да подхранва системата за лукс и потребление, която е нашата смъртна присъда”.

Те допълниха, че освен, че е силно критикувано, коледното дърво на „Гучи” „е символ на стил на живот, който не е екосъобразен. Един скандален стил на живот на фона на икономическата бездна в Италия”.

Екоактивистите критикуват и кметството на Милано, което отстъпило ценното пространство в галерия “Виторио Емануеле” на мултинационална групировка за лукс, подхранвайки химерата на консуматорското общество.

„Вместо това може да използва това място за социални и образователни инициативи за цялото население”.

Не за първи път екоактивистите извършват показни акции в Милано.

На 9 март изцапаха с оранжева боя статуята на Виктор Емануил II. За нейното почистване, което струва 29 хил. евро, беше необходим екип от реставратори.

Елхата на Гучи възлиза на сума около 1 млн. евро

Коледното дърво, поставено в известната галерия тази година е високо 8,6 метра и представлява пирамида от 68 пакета с подаръци, наредени един върху друг.

Пакетите са с цветовата гама бяло и сребристо и са с различни размери и пропорции. Направени са от стъклено-огледален материал, а на композицията са наредени и LED-светлини, добавящи светлина, настроение и стил. Творбата е кръстена The Gift ot Love.

През миналите години, по традиция галерията с най-скъпите магазини в града, беше украсявана с традиционен смърч, предоставян от бранда „Сваровски“ и украсен с различни кристали и много светлини и играчки.

Тазгодишното по-различни и минималистично дърво, стана обект на дискусии и критики от обществото в социалните мрежи.

Мнозина не харесаха минималистичната творба и я оприличиха с „планина от куфари“ и купчина възглавници.

Кметът на града Джузепе Сала, също изрази мнението си, че творбата е странна. Критики получи и цената на коледната инсталация, но въпреки критиките, същия тип украса бранда Гучи избра да постави и бутика си.

Тази година инициативата на бранда Гучи е поета от самите тях, като идеята е била да се направи украса е духа и стила на Милано – минималистична, красива и различна. Бранда също така се е ангажирал да помисли за декорации, които да произведе и постави в крайните зони на Милано.

Въпреки критиките от местни и туристи към коледната инсталация в галерията, дръвчето стана любимо място за снимки и селфита на стотици посетители.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts