| | | |

Подава ли Хинков оставка, ако са го подвели в доклада за “Пирогов”

Всички проверки, направени в „Майчин дом“, не откриват законови нарушения. Последната такава е била извършена от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), а преди това прокуратурата се е отказала от образуване на досъдебно производство

Това съобщи здравният министър Христо Хинков пред БТА.

От Сметната палата също не са открили нарушения. В този случай нямам никакви основания да сменя директора на „Майчин дом“, допълни той.

В отговор на въпрос дали би трябвало да има законова промяна, която да не разрешава директорите на болниците да получават многократно по-високи доходи от служителите си, министър Хинков каза, че

такава промяна би била много трудна, тъй като болниците са публични предприятия със собствена стопанска сметка.

Там, където мениджърът е добър, болницата е на печалба, а финансовото състояние на „Майчин дом“ ясно показва устойчива тенденция за излизане от затрудненията, в които е била преди няколко години, допълни той.

В „Пирогов“ ситуацията е друга, тъй като болницата има 34 млн.лв. заем, който е най-големият заем от всички болници, каза още министър Хинков.

„Пирогов“, както и Александровска болница са от изключително голямо обществено значение и трябва да бъдат подкрепяни.

Въпросът в „Пирогов“ е свързан с това, че според одитния доклад директорът на болницата е извършил драстични нарушения на Закона за обществените поръчки.

Ако се окаже, че данните в доклада са измислени от ръководителя на звеното „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването, аз трябва да си подам оставката, ръководителят на одита и още ред други лица трябва да си подадат оставките, допълни министър Хинков.

Проверката в „Пирогов“ е назначена преди моето встъпване в длъжност и в този смисъл внушенията, че аз като министър мога да повлияя на констатациите, са некоректни, посочи той.

На мен ми е представен доклад, в който са констатирани законови нарушения и на базата на този доклад, съм предприел съответните действия, които са изцяло в правомощията ми, добави министър Хинков.

Статутът на „Пирогов“ е ясно обозначен и той е публично предприятие, каза министър Хинков в отговор на въпрос дали се обмисля промяна.

Ако го променим – по чл.5 от Закона за лечебните заведения, в който се посочва, че

центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се създават от държавата,

означава, че ще трябва да се промени не малка част от неговите функции за дейности, които не са спешни.

Ако трябва да посочим, че „Пирогов“ е болница само за спешни случаи, това може би ще ограничи голяма част от функциите и още повече ще се задълбочи финансовото състояние на лечебното заведение, защото спешната помощ винаги води до дефицит, смята проф. Хинков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: Министерство на здравеопазването

Similar Posts