| | |

Адът в Япония няма край! Пожар пламна в АЕЦ “Шика”, много хора са под руините ВИДЕА

Япония премахна тревогата си за цунами от най-висока степен, издадена след поредица от силни земетресения в понеделник. Все пак властите предупредиха жителите на крайбрежните райони да не се връщат по домовете си, тъй като смъртоносните вълни е възможно да ударят бреговете.

Трусовете, най-големият от които беше с магнитуд 7,6, предизвикаха пожари и срутени сгради на западния бряг на японския остров Хоншу.

Все още не е ясно дали има жерти, и броят на ранените след стихията, предаде Асошиейтед прес.

Японската метеорологична агенция съобщи за повече от дузина земетресения в Японско море край бреговете на Ишикава и близките префектури малко след 16 часа.

Доста къщи са повредени от земетресенията, като хората са блокирани вътре, каза правителственият говорител Йошимаса Хаяши.

Пожар гори в АЕЦ “Шика” след силните земетресения, които разтърсиха западното крайбрежие на Япония в понеделник по време на новогодишните празненства в страната, съобщи Xinhua.

“Има шест съобщения за затрупани хора след срутване на къщи в град Ваджима, префектура Ишикава, където след най-силното от над 30 земетресения избухна и мащабен пожар”, съобщи Хаяши.

Това събуди спомените за трагедията във Фукушима през 2011 г.

Поредица от мощни земетресения удариха централна Япония в понеделник, нанасяйки щети на домове и предизвиквайки вълни цунами с височина над метър. Земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер удари полуостров Ното в префектура Ишикава около 16:10 ч. местно време (09:10 българско време), последвано от още над 30 труса с магнитуд най-малко 4 по Рихтер за около 90 минути. Първите вълни цунами, високи 1,2 метра достигнаха крайбрежието на Японско море, като се очакваше вълните да достигнат 5 метра.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts