| |

Навръх нова година: Полярният ни кораб се оказа в извънредна ситуация, приведоха го в по-високо състояние на бойна готовност

В новогодишната нощ НИК 421 “Св. св. Кирил и Методий” взе участие в операция по оказване на помощ на бедстващата моторна яхта El Doblon на подходите на пролива Дрейк.

За бързите и адекватни действия на командира на кораба кап. II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж съобщава официалната фейсбук страница на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”.

Ето и хронологията на проведените действия:

В два без петнадесет през нощта на 1 януари по УКВ радиостанцията на канала за аварийни ситуации 16 е получен сигнал за бедствие MAY DAY.

Пет минути по-късно следва обаждане от чилийската брегова охрана на същия радио канал за оказване на помощ на бедстващ плавателен съд, след което НИК 421 бързо е приведен в по-високо състояние на бойна готовност.

Скоро са получени и координатите на бедстващия съд: Ш=5531.30’S Д=06629.45 W’. Това е на около 12 морски мили южно от о. Нуева при подхода за влизане в пролива на Дрейк.

НИК 421 веднага се насочва към пострадалия съд – 25-метровата моторна яхта El Doblon, плаваща под канадски флаг с 13 членен екипаж, която е на дистанция от 8 морски мили.

Минути след 2 през нощта НИК 421 е назначен като On Scene Commander („Командващ на местопроизшествието”, бел. ред.) от чилийската брегова охрана съгласно международния наръчник IAMSAR (International Aeronautical and Maritime Search and Rescue – „Аеронавигационно и морско търсене и спасяване”, бел. ред.)

0210 – установена комуникация с “EL DOBLON” на испански език, моторната яхта докладва, че има пробойна в носовата килева част с нахлуваща вода и е без ход.

-0215 – на НИК 421 са подготвени спасителна бързоходна лодка с тричленен екипаж оборудван със спасителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета за извършване на буксировка на бедстващия плавателен съд и/или евентуално швартоване на борд.

-0220 – на борда на НИК 421 са развърнати способности за оказване на първа медицинска помощ на бедстващи хора на море.

-0230 – НИК 421 започна сближаване с моторната яхта “EL DOBLON” с готовност за спускане на спасителна бърходна лодка на вода.

-0250 – НИК 421 се сближава с бедстващата яхта “EL DOBLON” на дистанция от 4 кабелта.

-0251 – при комуникация с моторна яхта “EL DOBLON” е получен доклад за спиране на нахлуващата вода и възстановяване на минимален ход под ветрила.

-0258 – при осветяване на целта се установи силен крен към десния борд, ход от 1,5 възла.

-0300 – НИК 421 докладва на Чилийската брегова охрана за състоянието на моторната яхта и започна ескортирането и към подхода на канал Бийгъл и пристанище Пуерто Уилямс, Чили.

-0405 – при подхода към пролив Ричманд НИК 421 е освободен от “ON SCENE COMMANDER” от Чилийската брегова охрана поради навлизане в островна група с по – спокойни води и активиране на чилийски военен SAR кораб.

-0410 – на НИК 421 е понижена бойната готовност, приведена е материалната част в попоходно положение и продължва плаването съгласно плана към о. Ливингстън.

Метеообстановка:
Вятър – 240,0° – 12-13 m/s

Море – 5 бала по скалата на Бофорт

Видимост – 6-8 мили.

Облачност – 100%.

Т въздуха – 8,0°.

Т морска вода – 8.0°.

Атм. налягане – 1007,0 mbar.

Данни за бедстващия плавателен съд:

Име: “EL DOBLON”

Флаг: Канада

Дължина: 25 метра

Ширина: 5 метра

Екипаж и пасажери: 13 души

Поздравления за командира на НИК 421 кап. II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Интернет

Similar Posts