| | | |

Гърми СКАНДАЛ: Желязков пита Тагарев защо депутатите не са били поканени на Богоявление

Председателят на парламента Росен Желязков ще поиска информация от Министерството на отбраната дали са били поканени депутатите на традиционния водосвет на бойните знамена на Богоявление вчера.

Това каза той пред българските журналисти, отразяващи посещението на парламентарната ни делегация във Виетнам в отговор на въпрос във връзка с това, че не е имало народни представители и председатели на парламентарни групи на официалната церемония вчера.

Сега били изпратени покани само на председателя на НС и зам.председателите, както и на шефа на комисията по отбрана, а обикновено се изпращали писма както до шефовете на парламентарните групи персонално, така и до целите групи, за да определят кои депутати да ги представляват.

Ще поискам необходимата информация да се прецени дали става въпрос за недоглеждане или за някакво по-особено отношение от страна на организаторите – Министерството на отбраната, обясни той.

Не е имало друг такъв случай на Богоявление, досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници, подчерта Желязков.

Той уточни, че е бил информиран за случилото се.

“Предполагам, че става въпрос за недоглеждане, все пак Богоявление като християнски празник и Йорданов ден би трябвало да обединяват, защото това са общи празници”, смята председателят на Народното събрание.

Ако това е така, това е абсурдна ситуация, която за пореден път показва, че този човек е опасен за националната сигурност на страната и колкото по-бързо си тръгне, толкова по-добре за страната и трябва да си тръгне още преди ротацията, коментира Борислав Гуцанов от БСП, който също е част от делегацията във Виетнам.

Желязков коментира и заявеното от президента Румен Радев намерение да сезира Конституционния съд за приетите преди празниците промени в основния закон.

Позицията на президента не е изненадваща, той отдавна заяви, че ще атакува конституцията. Позицията му не е по-различна от тази на БСП, “Възраждане” и ИТН, коментира шефът на НС.

Според него оспорването на конституцията няма връзка и няма да се отрази на избора на нови конституционни съдии от парламента.

Желязков отказа да коментира предстоящата процедура по ротацията на правителството.

Сесията започва нормално в сроковете по правилника. По другите неща има срокове, темпове, нещата са ясни, до март месец има много време, каза шефът на НС.

И обясни, че предстои депутатите да приемат много законопроекти на първо гласуване и важни решения, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts