| |

Тялото на убития в Украйна Светослав Славков още лежи на фронта

Тленните останки на нашия сънародник Светослав Славков, загинал миналата седмица на бойното поле в Украйна, все още са на фронтовата линия, предаде “Контракоментар” (на Асен Генов).

Всичките три опита да бъде изтеглено тялото до момента не са били успешни заради непрестанния обстрел от руска страна.

За това съобщава от Киев нашият сънародник Юрий Косев, който се свърза с командира на Славков. И той е българин, а на фронта е от близо две години.

По неговите думи Светослав е преминал тримесечно обучение, след като се е присъединил като доброволец. Изучавал е украински език и е разбирал командите, които е получавал. Прехвърлен е заедно с частта, в която служи в Купянск, за подсилване на фронта.

Загинал е в близък бой до село Синковка, след като е бил обкръжен заедно с други трима украински бойци. И в момента се водят много тежки боеве, които са причина за огромни загуби и от двете страни.

Междувременно пред NOVA в предаването “На фокус” говори друг българин, който обучава снайперисти за украинската армия. Той е познавал Светослав от скоро, трябвало е да се видят. Заради работата си в Украйна пожела да остане анонимен.

Той разказа, че последно е говорил със Светослав през декември миналата година.

„Българите в Украйна сме много малко и трябва да си помагаме“, сподели войникът. „Можех да му помогна с екипировка, обучение, да намери по-добро подразделение“, каза той.

По негови думи Светослав е бил в отделен пехотен батальон. Военният разказа, че мъжът е загинал в близък пехотен бой.

Войникът обясни, че в Украйна обучава групи на Главното разузнавателно управление на страната и уточни, че става дума за високоточкови стрелци. По негови думи каузата на Украйна е справедлива и си струва да бъде подкрепена.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts