| | | |

Нинова с тежки обвинения: Рязахте торта с детски глави и крака и посрещате годината със същите намерения. 2024 трябва да е годината на разглобяване на сглобката

Общественото пространство е наситено в последните дни с разговори единствено за ротация, кой министър ще отпадне, какъв нов ще има, как ще се избират регулаторите.

Управляващото мнозинство не изневери на себе си. 6 месеца ни занимава само с разпределяне на порциите във властта, на намиране на постове, на скандали помежду си, които стигнаха до такъв връх взаимно да се обвиняват кой е по-корумпиран – председателят на здравната каса или неговият заместник, което доведе до оставката и на двамата и касата е без ръководство.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Изпратихте старата година с рязане на торти с детски глави и крака. Цинично, вулгарно, сектантско, и я посрещате със същите намерения, но вече за втори паметник – „Алоша“ в Пловдив, където вече има предложения той да бъде демонтиран от ПП-ДБ.

Режете историята, но не можете да нарежете паметта на българския народ“, каза тя.

„Изпратихме с фанфари 2023 г., че България е приета в Шенген. И я посрещате отново с тези фанфари днес от трибуната.

Да си кажем истината! Унижихте България и българския народ като се съгласихте да приемете Шенген само по въздух и вода.

Унижихте България и българския народ на прага на европейските избори като потвърдихте с решението си, че България е втора ръка държава“, посочи Нинова.

„Стокообментът ни със страните от Шенген е 3% по въздух и вода. 97% е по сухопътна граница. Значи сте 3% в Шенген и 97 не сме.

Предизвиквате с това решение българския бизнес да настоява за санкции срещу своите партньори в Австрия. Българските работодателски организации искат това. За да защитят българския икономически интерес“, изтъкна лидерът на БСП.

„Опашките към Румъния и Гърция вече започнаха. Какво постигнахте с Шенген по въздух и вода?

Национално предателство за България на прага на европейските избори, но и унищожаване на усилията на редица правителства, на политически партии, защото всички искаме пълноправен Шенген, защото всички искаме да сме равноправни на другите европейски народи.

И вие предадохте тези многогодишни усилия на много хора“, припомни тя.

„Това предателство, което извършихте, за Шенген, е срещу риска да приемаме обратно по Дъблин бежанци, които са минали през България и са се озовали в Австрия.

И не ни казвайте, че това са излишни страхове и че „БСП за България“ плаши българския народ. Това са документи, които сте подписали вероятно и в които пише – приемане на неограничен брой бежанци от Австрия, отговор до 3 дни, настаняване до 1 месец“, каза тя, показвайки документ.

„Побързахте да предложите нов закон за бежанците и убежищата и сте го разпратили на общините, защото предвиждате да включите тези общини да включат бежанците в интегрираните планове на общините.

Вкарвате ги в цялата социална система на България тихомълком преди празниците. Отричате ли, че сте се съгласили на това?“, попита тя управляващите.

„Борисов помни ли 2018 г. в същата ситуация“, попита Нинова и цитира отговор на свое запитване от тогава към Бойко Борисов като премиер относно политиката на правителството относно миграцията.

Тя припомни и решения на Народното събрание относно мигрантите, които правителството е трябвало да изпълни, но това не е направено.

„Какво ми се кълнете тука всички от сутринта в парламентарната република? Конституцията променихте уж заради парламентаризма. Политиката се била пренесла в парламента.

А това? Кой погазва решенията на парламента и на парламентарната република? Всичките ви решение по отношение на бежанците, съгласието ви да приемате обратно дори по Дъблин противоречи на решение на Народното събрание, което по силата на конституционно решение е закон в България.

Искаме обяснение за това. Но днес скрихте и Денков и Мария Габриел“, настоя Нинова.

Тя нападна остро и министъра на отбраната:

“Имате един министър Тагарев, който не се отказва от намерението да ни вкара във война. Не му стигаха всичките неща, които свърши с Украйна, сега човекът се разпростря към Червено море о Аденския залив.

На 27 декември заяви, че България преговаря и имаме готовност да изпратим сили в Червено море. Човекът вече ще бори йеменските бунтовници. Има ли някакъв контрол върху него?”.

За нас 2024 г. трябва да е годината на разглобяване на сглобката в името на доброто на България, заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ и на БСП Корнелия Нинова.

Ще продължим, защото останахме единствени, борбата с модела на задкулисието и паралелната държава, каза тя. За нас стабилна икономика, социална политика и справедливост, за нас образование, здравеопазване и социална политика са абсолютен приоритет, отбеляза Нинова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts