| | | |

Кирил Петков се хвали: Вече няма страх в гражданите! Промяната се случва, финансите са стабилни, успяхме да влезем в Шенген

Промяната се случва, може би по-бавно, отколкото ни се иска, но се случва.

Това каза Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в декларация от парламентарната трибуна при откриването на зимната сесия на Народното събрание, цитиран от БТА.

По думите му промяната се случва през премахването на страха на българските граждани.

Мисля, че няма българин, който още да го е страх, че без руски газ ще умре през зимата.

Мисля, че страхът от един всемогъщ, безконтролен главен прокурор също остана в миналото.

Мисля, че страхът от неправомерно или незаконно използване на институциите също вече го няма. Промяната се случва и със смяна на очакванията на българите.

Мисля, че няма български пенсионер, който да не знае, че има пари за нормални пенсии. Няма български учител, който да очаква неговата заплата да не изпреварва средната за страната, коментира Петков.

Кирил Петков отбеляза и успехите, които са постигнати през 2023 г., защото през 2024 г. работата им ще стъпи върху тях.

Финансиране на проекти за жители за всяка община на България – осигурихме финансиране за реализация на проекти из цялата страна, каза Петков и добави, че за първи път е било направено прозрачно капиталово бюджетиране.

Стабилни финанси и бюджетен дефицит под 3 %, който дава възможност на България за влизане в еврозоната през 2025 г.

България ще завърши своята евроинтеграция с постигането на тази цел, която допълнително ще повиши стандарта на живот на българите, смята той.

За първи път имаме отчетност на главния прокурор и той вече може да бъде разследван, каза още Петков. Прокурорите в България вече могат да работят по-свободно, което рано или късно ще доведе до работещо правосъдие.

Политическа неутрална антикорупционна комисия – в България вече има реално антикорупционно законодателство, коментира Кирил Петков.

Успяхме да влезем в Шенген и за първи път от влизането ни в Европейския съюз (ЕС) българите по летищата в Европа няма да се чувстват като „втора ръка“ европейци, каза Петков.

Очаквам скоро сухоземните граници също да бъдат включени, добави той. Променихме Конституцията, с което положихме основите за реална и независима съдебна власт, каза Кирил Петков.

За 2024 г. нашият план е тази промяна да продължи, допълни той. Според него тя трябва да проникне и в институции на държавата, където още много от старите системи работят по стария начин.

Регулатори като Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за защита на конкуренция (КЗК), Съвета за електронни медии (СЕМ), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябва да станат прозрачни, ефективни и да работят за българските граждани и бизнеса, каза Петков.

По думите му е време службите за сигурност да бъдат реформирани и модернизирани.

Моята мечта е никой държавен служител да не третира парите на гражданите като негови, а ако го направи, да има огромен риск за подобно поведение.

Създаването на новия Висш съдебен съвет и Инспектората към него може да бъде първата голяма промяна в работата на съдебната власт, добави още Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts