| | | |

Габриел: Нищо не крием, датата за сухопътен Шенген е през 2024-а

След влизането по въздух и море в Шенген, през 2024 ще има дата за премахването на проверките за сухопътните граници. България много ясно заявява, че влизайки с морските и въздушните граници, ставаме член на Шенгенското пространство.

Toва заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на блиц контрола в Партийния дом.

Тя отговори на въпрос на парламентарната група на “БСП за България” за членството на България в Шенген.

Габриел обясни, че всички преговори за присъединяването на България в Шенген по въздух и море са ясни, прозрачни и страната няма какво да крие.

България вече ще е пълноправен член в Шенген и ще има пълноправна роля, доволна е тя. След 31 март стотици хиляди български граждани ще могат да се възползват от улеснението при падането на границите по въздух у море, отчете външният министър.

“През 2024 г. ще бъде дискутирана датата за премахване проверките и за сухопътните граници”, категорична бе Мария Габриел.

По темата за развитието на дипломатическата служба Габриел коментира, че модерна дипломатическа служба ще доведе до това България да е силен фактор в Европа.

Водещ приоритет за външен министър е дипломатическата служба да бъде модернизирана, финансово обезпечена и отворена за нови инициативи.

За 2024 г. бюджетът на МВнР се е увеличи с малко над 13 млн. лв., като в тази сума има над 8 млн. лв. за актуализацията на наредбата за командировъчен задграничен мандат, посочи Мария Габриел.

Тя се надява да има повече млади дипломати, които знаят чужди езици. Мария Габриел благодари на Народното събрание за доброто сътрудничество и подкрепата към Министерство на външните работи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts