| | | |

Тагарев в САЩ: Обсъдихме евентуално разполагане на войски на наша територия

Увеличеният бюджет за отбрана дава възможност на България да повиши капацитета за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия.

Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев при срещите във Вашингтон с американските съюзници в НАТО.

Обсъждани са възможни планове за действие на многонационални формирования и разполагане на военни, ако това се наложи, съобщава БНР.

“Във фокуса на посещението е сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати.

Ние имаме стратегическо партньорство и изпълняваме пътна карта от доста години, а сега е моментът, в който има възможност да демонстрираме значителен прогрес в развитието, за това ни дава възможност увеличеният бюджет за отбрана.

Проектите, за които ние вече сме сключили договори, които изпълняваме съвместно със Съединените щати – това е по отношение на нашата армия. Също така евентуално разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура.

Общо взето всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи.

В тази връзка обсъждахме многонационални формирования, изграждане на инфраструктура, проекти и др.

Друг акцент беше помощта за Украйна, който е основен елемент на нашата политика, тъй като с Украйна ние защитаваме и себе си.

И тук имаме значителни общи интереси със Съединените щати, имайки предвид тяхната водеща роля в така наречения формат “Рамщайн”.

Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим”, заяви Тагарев в интервю за БНР.

На въпроса има ли искания от американска страна да окажем допълнителна военно-техническа помощ за Украйна, след като Конгресът на Съединените щати сложи пауза на финансирането на Украйна, Тагарев отговори:

“Искания има още от началото на мащабната агресия на Русия срещу Украйна. Допълнителни искания от тяхна страна не е имало, но както казах, в наш интерес и в интерес на други европейски съюзници е този конфликт да намери решения, така че да бъде възстановено международното право, международният ред и цялата територия на Украйна в нейните международно признати граници”.

Ето цялото интервю на министър Тагарев пред БНР:

-Министър Тагарев, какви бяха основните акценти във Вашите разговори при сегашното Ви посещение в Съединените щати?

-Във фокуса на посещението е сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати.

Ние имаме стратегическо партньорство и изпълняваме пътна карта от доста години, а сега е моментът, в който има възможност да демонстрираме значителен прогрес в развитието, за това ни дава възможност увеличеният бюджет за отбрана.

Проектите, за които ние вече сме сключили договори, които изпълняваме съвместно със Съединените щати – това е по отношение на нашата армия.

Също така евентуално разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура.

Общо взето всички дейности, които са свързани с повишаване на капацитета на България и заедно с нашите съюзници за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия, ако това се наложи. В тази връзка обсъждахме многонационални формирования, изграждане на инфраструктура, проекти и др.

Друг акцент беше помощта за Украйна, който е основен елемент на нашата политика, тъй като с Украйна ние защитаваме и себе си.

И тук имаме значителни общи интереси със Съединените щати, имайки предвид тяхната водеща роля в така наречения формат “Рамщайн”.

Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим.

-След като Конгресът на Съединените щати сложи пауза на финансирането на Украйна, която засега няма яснота колко време ще продължи? Имаше ли искане от американска страна за оказване на допълнителна военно-техническа помощ от страна на България?

-Искания има още от началото на мащабната агресия на Русия срещу Украйна.

Допълнителни искания от тяхна страна не е имало, но както казах, в наш интерес и в интерес на други европейски съюзници е този конфликт да намери решения, така че да бъде възстановено международното право, международният ред и цялата територия на Украйна в нейните международно признати граници.

-С кого разговаряхте в отсъствието на министъра на отбраната на Съединените щати Лойд Остин?

-Известна е причината за неговото отсъствие в момента, а домакин на срещата беше заместник-секретарят по отбраната Катлийн Хикс.

Помощник-секретари по отбраната участваха в нея, помощник – заместника на комитета на началник щабовете.

На много високо ниво беше американска делегация, така както и нашата делегация беше на много високо ниво с адмирал Ефтимов, началник на отбраната, посланик Панайотов и други.

Проведохме много продуктивни разговори в продължение на един час с всички церемони и почести, които предвижда такова посещение.

-На какъв етап се намира изпълнението на поръчката за ескадрилата F-16. Очакваме ли този път сроковете за доставка да бъдат спазени?

-В Грийнвил, Южна Каролина, ще видим производствената линия докъде е стигнала. Това, което чувам, са оптимистични новини. Надявам се лично да се уверя как върви производството.

По-скоро тук въпросът е дали ние ще сме готови да посрещнем този боен самолет – изключително модерен и ефективен.

-На какво ниво се намира нашата подготовка за посрещането на самолета към момента?

-Работим по инфраструктурата. С огромно забавяне е тръгнало преди години възлагането на строителството. Ние се опитваме да компенсираме, следим постоянно процеса и управляваме рисковете, така че от инфраструктурна гледна точка да сме готови.

Обсъждахме тук на среща с помощник-секретар на Военновъздушните сили изпълнението на този проект в повече детайли, подготовка на пилоти и инженерно-технически състав.

До момента от американска страна нещата се движат по план. Ще имаме достатъчно подготвени пилоти. Ние трябва да подберем най-подходящия инженерно-технически състав, който също да премине подготовка.

И като подготвим инфраструктурата към края на пролетта следващата година би трябвало да видим наши летци в България да летят на тези самолети.

-Как върви тяхното обучение – ще се срещнете ли с българските летци в рамките на сегашната ви визита?

-Те се обучават на съвсем друго място, не са в Грийндейл, нито във Вашингтон, така че разчитам на доклади по командна линия за тяхната подготовка.

-Каква е оценката на американската страна за състоянието на българската армия в сегашния момент? Имаме ли конкретни препоръки от страна на най-мощния ни съюзник в НАТО?

-Те оценяват много високо ангажимента на сегашното правителство и подкрепящото мнозинството от Народното събрание – да увеличим разходите за отбрана, да модернизираме армията, да мотивираме нашите военнослужещи, повече хора да започнат служба в армията, да бъдат високо подготвени, това България заслужава – тя да бъде достоен съюзник в НАТО.

-Има ли промяна или допълнение на задачите, които изпълняваме като натовска държава за охрана на Черноморския регион?

-Преди няколко часа сама беше подписано споразумението за стартиране на противоминната група между България, Румъния и Турция и това е основният елемент.

Това споразумение не е в рамките на НАТО. То е между 3 съюзни страни, които граничат с Черно море, но самата операция остава отворена за принос на съюзници, имайки предвид спазването на ограниченията на конвенцията от Монтрьо.

Източник: БНР

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts