| | | |

Денков шикалкави: Нямам против мандатът да е на ГЕРБ, но ако парламентарната група на ПП-ДБ има съображения, ще се съобразя с тях ВИДЕО

Още не е решено каква да е ролята ми след ротацията през март

Разговорите за ротацията по същество започват от днес, като основно ще обсъждаме принципите за ротацията.

Смятам за правилно да се сменят хора там, където има сериозна необходимост. Ако дойде нов човек, ще му трябва време да се адаптира. Дискусията предстои, но ще бъде първо между мен и вицепремиера Мария Габриел.

Благодаря на Бойко Борисов за това, че той изрази публично тази теза.

Това обяви преди минути премиерът Николай Денков пред журналисти в Народното събрание.

“С Габриел трябва да намерим консенсус, след това да отидем при ръководителите на партиите. Следващите дни от мен имена на министри, които да се сменят, няма да чуете.

Междувременно премиерът обяви, че лично той няма против следващия мандат да е на ГЕРБ, но уточни, че ако парламентарната му група има съображения, те ще са по-важни от личното му мнение.

Когато имаме яснота и видим възможностите за подкрепа ще обсъждам имена. Има два месеца, през които държавата и министрите трябва да работят. Не можем да си позволим два месеца да говорим за роатцията, уточни премиерът.

Относно смяната на министърът на отбраната Тодор Тагарев, Денков отбеляза:

“Несериозно е заради някой чиновник, който е забравил да изпрати покани – това да бъде основание за смяна на министър, който изпълнява важни за държавата функции”.

“Идеята Асен Василев да е втори вицепремиер дойде от ГЕРБ. Аз съм казвал, че това е възможен вариант. Но аз не искам да се стартират разговорите с промяна на първоначалния вариант, защото това може да извади разговорите от строй”, каза още Денков.

Той коментира и решението на здравния министър проф. Христо Хинков да не остане министър след ротацията.

“Това показва на колко сериозен натиск от всички страни са подложени министрите. Всеки от тях, освен че има много работа, която да свърши, средата, в която я върши, не е приветлива. Много често са атакувани, без да имат достатъчно основание.

Министър Хинков свърши доста работа. Има задачи, които се забавиха, но трябва да се види дали има обективни причини за забавянето”, посочи акад. Денков.

Като пример за забавяне министър-председателят даде изграждането на детска болница.

„Различните участници в процеса имаха различни представи за това как трябва да изглежда тази болница.

Затова беше изключително важно да се намери обективна организация, която да може да направи преглед, да състави концепция,а ние да сме сигурни, че тя не е въпрос на някакво лобиране, а на достатъчно сериозен анализ от каква нужда има точно тази болница”, каза премиерът.

Денков поясни още, че е нормално да бъде направен преглед на работата на заместник-министри и областни управители и не се изключва смяна на тези постове.

Той увери, че не е обсъждано никога да се изпращат български военни или кораби в района на Червено море, където САЩ и Великобритания нанесоха въздушни удари срещу цели на бунтовниците хуси в Йемен.

“Двама са българските моряци, капитанът и помощник-капитанът, екипажите бяха изтегнели, там затруднението идва от това, знаете морските правила – капитанът и помощникът са последните, които напускат кораба, ако те решат да го напуснат, вероятно могат да го направят веднага,

но това ще бъде против правилата, така че това е въпрос, който се обсъжда, има контакт и с тях периодичен, и с хората, които ги държат, надяваме се това да даде положителен резултат”, каза още той.

Той коментира и приемането на България в Шенген по въздух и вода, като отново припомни кои са двата ангажимента, които страната ни е поела – да бъдат подсилени сухопътните ни граници и да отговаряме по-бързо на молбите, отправени от Австрия.

“Няма как да има радикална промяна в обстановката”, категоричен е Николай Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts