| | |

Пълен ТА*АК! Руски депутат ще пази Альоша, бил му съселянин

Руският депутат Даниил Бесарабов призова гражданите на Пловдив и руския посланик Елеонора Митрофанова да опазят от преместване паметника Альоша, предаде ТАСС.

Агенцията изтъква, че това би било равносилно на неговото унищожаване, тъй като в Музея на социалистическото изкуство в София нямало място за толкова големи монументи.

Това бе изтъкнато като причина да не бъде предоставено “убежище” на МОЧА в музея в края на миналата година.

“От името на моите сънародници от Алтай се обръщам към пловдивчани да защитят паметника на нашия Альоша. Още повече че инициативата за издигането му е на българския народ.

И нека обикновените българи заставят своите власти да помнят и уважават нашата обща братска история”, настоя първият зам.-председател на Комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума.

Той припомня, че в миналото Альоша е бил “многократно атакуван”.

Ето го прототипа – Алексей Иванович Скурлатов, роден на 30 март 1922 г. в село Налобиха

“През пролетта на 2022 г. защитихме интересите на нашия народ за запазване на паметника.

Тогава изпратих писмо до руския посланик в България с молба да го вземем под наша закрила, а също и да предотвратим опитите за оскверняване или събаряне на паметника, като символ на Великата победа и дружбата на народите на Русия и България.

Много важни са запазените мемориали, посветени на борбата срещу фашистките окупатори. Паметникът е защитен с общи усилия. Това трябва да се случи и сега”, отбеляза Бесарабов.

Депутатът, избран от Алтайския край (и бивш губернатор на региона), изтъква и една лична причина, заради която се бори за “оцеляването” на Альоша.

“Прототипът на паметника е Алексей Иванович Скурлатов, легендарен войник, редник от Украинския фронт, наш алтайски земляк от село Налобиха.

Споменът на благодарните потомци за Алексей Иванович е жив и трябва да живее дълги години”, подчертава Бесарабов.

Даниил Бесарабов изпрати през май 2022 год.писмо до посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова с молба паметникът на съветските войници в град Пловдив, известен като „Альоша“, да бъде поставен под опеката на посолството, съобщи ТАСС.

„Моля Ви, уважаема Елеонора Валентиновна, да вземете паметника „Альоша“ под опеката на посолството на Руската федерация в Република България, обърнете внимание на този паметник и за да му бъде отдадена почит в деня на Великата победа.

И също така, ако е възможно, да се предотвратят опитите за оскверняване или събаряне на паметника като символ на Великата победа и приятелството между народите на Русия и България“, се казва в писмото

.„Напоследък в страните от ЕС има случаи на прояви на неприятелски действия спрямо Руската федерация. Това се изразява между другото във вандалски прояви на местата на военни погребения и паметници, посветени на съветските войници-освободители.

Като депутат от Думата получавам жалби от избиратели, в които се изразява загриженост във връзка с подобни факти“, завършва депутатът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts