| | | |

СКАНДАЛНО! Руската Дума заплашва брутално с последствия “новите фашисти”, които са на власт в България

Председателят на руската Дума говори за “новите нацисти” в България

Парламентът на РФ осъди инициативата в декларация

“Властите на българския град Пловдив трябва да помнят последствията, ако решат да демонтират паметника на съветския войник-освободител „Альоша“.

Това предупреждение отправи председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на първото заседание от пролетната сесия на руския парламент.

Думата прие декларация, с която осъди инициативата за демонтиране на паметника.

В документа депутатите изразяват крайно възмущение от провокативното и цинично предложение на членове на Общинския съвет в Пловдив от ДСБ паметникът да бъде демонтиран до края на 2024 г.

Изявлението на камарата ще бъде изпратено, наред с други неща, до ООН и Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Това е откровена демонстрация на пренебрежително отношение към историята на своята страна, подъл опит да се посегне на общата историческа памет на нашите братски народи, маниакално

и отчаяно желание да се принизи героичният подвиг на съветските войници, решаващият принос на СССР и съветския народ в борбата срещу нацизма по време на Втората световна война.

“Нека този призив бъде на масата на всеки национален парламент, нека този призив бъде на масата на всеки общински съветник в Пловдив.

И ако предприемат тази стъпка, трябва да разберат последствията от нея.

Ние никога няма да им простим това, защото това не касае нас, днес живите, а тези, които загинаха и не могат да кажат дума за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България”, каза Володин.

Той припомни, че България е била сред страните от хитлеристката коалиция по време на Втората световна война.

„Днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България“, заключи Володин.

Призоваваме членовете на Общински съвет – Пловдив да не следват примера на провокаторите и да положат необходимите усилия за опазване на културно-исторически паметници и други обекти на материалната и духовната култура

в съответствие със Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката.

Изразяваме увереност, че жителите не само на Пловдив, но и на България като цяло, както се е случвало и досега, ще надигнат глас в защита на паметника “Альоша”, ще го защитят и ще съхранят свещената за братските народи на Русия и България памет за подвига на героите от Великата Победа над фашизма.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts