| | | |

4 дни има “Лукойл”, за да плати 70 милиона лева на България

Срокът, в който “Лукойл” трябва да преведе по сметката на Фонд “Сигурност на електроенергийната система” сумата от почти 70 милиона лева е 20 януари.

Това съобщи “Фокус”, след като се разрови в измененията и допълненията на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт от ноември миналата година.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Законът за компенсиране на горивата най-накрая влезе в сила.

С влизането в сила през месец ноември 2023 г. на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

Размерът на месечната вноска се определя от министъра на икономиката и индустрията в срок до 15-о число на текущия месец по формула, съгласно чл. 4, ал. 1 от закона.

Вноската за месец декември 2023 г., в размер на 69 904 372 лева, е определена със Заповед № РД-16-33/15.01.2024 г. на министъра на икономиката и индустрията.

Защо на 20-ти януари трябва да се преведат въпросните близо 70 милиона лева?

В ремонта на закона, чл. 6., ал 1 гласи, че задължените лица в срок до 20-о число на текущия месец подават във фонда декларация по образец, утвърден от управителния съвет на фонда, за количеството в литри нефтопродукти с код по КН 27 10, изведени от данъчен склад за календарен месец, които са произведени от суров нефт с произход от Русия, или изнесен от Русия, и за размера на дължимата месечна вноска за предходния месец.

Алинея 2 пък задължава лицата

да внасят по банкова сметка на Фонда за енергийна сигурност вноската за предходния месец.

Интересно 20.01.2024 г. се пада в събота, поради тази причина в петък се очаква по сметка на Фонда да постъпят 69 904 372 лева от “Лукойл”.

Ако не се платят или се забавят парите: За невнесените в срока по ал. 1 вноски се дължат лихви по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts