| | | |

Димитър Радев: Ако заради някои политически сили законът за БНБ не бъде приет, това означава блокиране на присъединяването към еврозоната

Ако законопроектът за Българската народна банка (БНБ) не се приеме, това означава, че БНБ не отговаря на изискванията за правна конвергенция с Евросистемата, което от своя страна автоматично блокира процеса на присъединяването на България към еврозоната, коментира управителят на централната банка Димитър Радев в парламента.

“Очевидно има политически и идеологически причини за това някои да са против процеса, както и политически и идеологически причини някои да са за този процес”, коментира Радев.

На днешното пленарно заседание депутатите започнаха разглеждането на законопроекта за БНБ на първо четене. Очаква се разискванията да продължат утре, предаде БТА.

Със законопроекта се цели обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни.

Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

Димитър Радев посочи, че законопроектът е разработен от БНБ и е готов от юни миналата година, след което е бил предмет на консултации, включително с Европейската централна банка и с Европейската комисия.

В отговор на въпрос от Георги Свиленски (“БСП за България”) за доклада във връзка с ефектите от приемането на еврото, Радев обясни, че законопроектът е съпроводен от доклад за предварителна оценка за въздействието му, който се изисква за внасянето му в парламента.

“Това, което ясно е посочено в този доклад, е, че отлагането на разглеждането на този проект означава две неща – неизпълнение на изискванията за правна конвергенция и блокиране на процеса на присъединяване към еврозоната“, предупреди управителят на БНБ.

Той призова да не се правят опити БНБ да бъде въвличана в политически сюжети.

“Всичко тръгна от това, че има доклад – някой беше подал тази информация, коректно или некоректно, или така беше тълкувано от някои политически сили, че има “унищожителен доклад на БНБ”, който казва, че не трябва да се присъединяваме и тези цитати, които се взимат, са силно избирателни, каза Радев.

Многократно беше обяснено, че става въпрос за работни текстове, в рамките на проект, който се осъществява от българското правителство, уточни той.

В началото на дебата от “БСП за България” поискаха разглеждането на законопроекта за БНБ да се отложи, докато не бъде представен анализ за ефектите от въвеждането на еврото, но предложението беше отхвърлено от пленарната зала.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts