| | |

БАТАК: Липсващи флашки, броене на бюлетини и проблемни е-подписи бавят делото за кметския вот в София

Нови задачи по делото за оспорения резултат на изборите за кмет на София отложиха процеса за средата на пролетта, съобщи БТА. Дотогава експертите трябва да проверят резултатите от над 1000 секции в София. Това стана известно в съдебната зала днес.

Целта новите задачи е анализ на всички протоколи на секционните избирателни комисии (СИК).

Те ще бъдат съпоставени с паметите на машините и ще бъде правено сравнение в колко от тях има числови разлики между записано и преброено.

Друга задача на разширената експертиза е да установи, ако има различия, колко от тях са в ущърб на Ваня Григорова и колко в полза на Васил Терзиев. Важно, според част от адвокатите, е как са правени поправки в протоколите на СИК.

До момента специалисти са установили, че електронните подписи, които са използвани по време на вота за кмет на София и с които са подписвани резултатите на флашките, не са квалифицирани.

Това означава, че няма как да бъде проверено дали след подписване на информацията с този подпис тя може да бъде променена.

Експертите обясниха в съдебната зала, че използваните по време на вота електронни подписи не отговарят на конкретен стандарт, за да бъдат определи като “квалифицирани”.

В съдебната зала стана ясно, че в район “Слатина” липсват 13 флашки. Те не били намерени в мазета, в които се съхранява цялата информация от местния вот.

Освен това по време на процеса експертите посочиха, че една от флашките, свързани с изборите, е в Софийската градска прокуратура.

Следващото заседание по процеса, който започна по жалба на Ваня Григорова, с която тя оспорва изборите в София, е на 15 март.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БТА

Similar Posts